До броени дни ще има и коалиционно споразумение, и предложения за правителство - това са очакванията на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков.

Именно формирането на бъдещото правителство беше една от основните теми в кулоарите на парламента.

Очаква се в следващите дни четирите преговарящи партии да изчистят неяснотите около бъдещото коалиционно споразумение.

„До началото на следващата седмица ще подпишем коалиционно споразумение. В края на седмицата се надявам да имаме и правителство. Аз ще бъда предложението за премиер на ПП, но крайното решение ще бъде взето от коалиционните партньори, посочи Кирил Петков.

От БСП са готови на компромиси по спорните елементи около преговорите.

Корнелия Нинова, председател на БСП в оставка, заяви, че има уговорка до неделя да бъде изчистено всичко, а в ход е и подготовката на споразумение.

От „Има такъв народ“заявиха, че имат експертиза да поемат всяко министерство, но победителят на изборите, е този който ще зададе формулата на властта.

„Експертите приключиха, предстои решение за структуриране на кабинет. Лидерските срещи са в ход“, заяви Любомир Каримански от ИТН.

„Демократична България“ ще подкрепи новото мнозинство, но за имена още не може да се говори.

От групата на ГЕРБ- СДС пък са готови да са опозиция. 

А след края на заседанието Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха очи в очи с Корнелия Нинова. Документът за бъдещо управление е близо 180 страници.

„След като свършим с договора, всяка от партиите ще предложи възможни имена, тогава ще ги обсъдим заедно и следващата седмица моята надежда е да имаме предложения“, обясни Кирил Петков.

Присъствието на депутата от ДПС Делян Пеевски предизвика журналистически интерес.

Открит остава въпросът след като името му е в черния списък на САЩ по закона Магнитски, как парламентът ще му превежда заплата. Според регламента на САЩ онези, които продължат да работят с фирми и личности от списъка, рискуват също да попаднат в него.

Делян Пеевски не беше депутат в предишните два парламента.