Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ бе избран за председател на Народното събрание. Именно той бе номинацията на формацията на Кирил Петков и Асен Василев. От трибуната на парламента Петков заяви, че той има дългогодишен стаж като адвокат.

„През годините се доказа като отличен професионалист, непримирим боец за каузи с активна гражданска позиция. Вярвам, че тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност и постоянство ще допринесат много за 47-ото НС. Той ще служи за най-добрата кауза – успехът на България“, заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната".

„Парламентът отразява нагласите в обществото. С избора на цели 7 формации избирателят ни даде ясен знак, че очаква екипна работа, а не авторитарни решения. Нека работим за това в 47-ия български парламент, в рамките на един пълен 4-годишен мандат, да възстановим духа на взаимното разбирателство“, заяви Никола Минчев в първото си обръщение като председател на парламента.

Снимка: Ладислав Цветков

Той подчерта, че „благоприятното положение“ на партиите в парламента след гласуваното на изборите доверие „предстои да приключи скоро“ и ще е нужна работа с конкретни резултати. Никола Минчев даде заявка, че парламентът ще бъде „място за свободни и градивни дискусии“.

Единствената друга номинация дойде от „Възраждане“ - Цончо Ганев. Той е завършил Стопанската академия в Свищов. Бизнесмен, който се занимава с частна дейност. Дългогодишен мениджър в голяма международна компания.

„За“ кандидатурата на Никола Минчев гласуваха 158 депутати, против бе един, а 72 се въздържаха. „За“ кандидатурата на Цончо Ганев гласуваха 13 депутати, против бяха 91, а 88 се въздържаха.

За зам.-председатели бяха избрани:

- Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“;
- Росица Кирова от ГЕРБ-СДС;
- Мукаддес Налбант от ДПС;
- Кристиан Вигенин от БСП;
- Ива Митева от „Има такъв народ“;
- Атанас Атанасов от „Демократична България“;
- Цончо Ганев от „Възраждане.

Бяха избрани и 14 секретари на Народното събрание - по двама от всяка парламентарно представена партия. 

Кой е Никола Минчев?

Никола Минчев е роден на 13.09.1987 г., юрист по образование. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право.

Завършил е 91. Немската езикова гимназия в София. Висшето му образование е по право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е корпоративен адвокат в "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков", считано за една от най-старите бизнес адвокатски кантори у нас.

Минчев водеше листата на "Продължаваме промяната" за Перник. Владее български, английски и немски.