Темата накратко:

  • Първите прогнозни резултати дават сериозна преднина на ГЕРБ.
  • Оспорвана битка за второто място е БСП и "Има такъв народ".
  • Сигурно е участието на ДПС и "Демократична България".
  • До последно в "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО ще треперят при броенето - към момента те са около 4-процентовата бариера.
  • 45-ият парламент ще е с изключително сложна конфигурация с много трудни преговори за сформиране на правителство.

Проследете с нас вота по часове (най-горе ще намерите най-новата информация):

00:40 „Изправи се! Мутри вън!“ щурмуват „Арена Армеец“ заради съмнения за подправени протоколи

00:17 Дилъри на гласове атакуват кандидати за народни представители и в социалните мрежи. Предлагат пакет от стотици гласове. bTV се свърза с един от тях.

23:55 Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с първи коментар на резултатите от вота. Призова за обединение заради приоритетите на държавата в иначе познат формат - на живо във "Фейсбук" и на фона на джип.

23:30 Предават се книжата от 24-и избирателен район в столицата в зала „Фестивала“. След 21 часа пристигнаха първите членове с протоколи.

23:30 Напрежение при предаването на протоколите в Стара Загора. Обработването става бавно заради многото грешки.

23:20 Дълга изборна нощ предстои в Кърджали. Членовете на СИК чакат в буферните помещения, за да предадат протоколите с резултатите. Осигурена е храна и вода за всички тях, но някои от хората вече са изнервени.

23:29 Има една голяма опасност и тя е свързана с липсата на граждански контрол върху това, което става в политическия живот. Второ – виртуализация на политиката – тя е сякаш нещо, което се случва някъде там, по телевизията, а тя засяга всеки човек. Затова е измислен т.нар. граждански контрол, бих искал да видя едно по-събудено, освен модернизирано общество. Трябват държавнически решения. Това заяви Ивайло Нойзи Цветков.

23:24 „Има такъв народ“ е втора политическа сила в 45-ия парламент според паралелното преброяване на „Алфа Рисърч“ при 60% от извадката. Формацията на Слави Трифонов изпреварва „БСП за България“ с 16,7% срещу 16,5%.

23:20 Над 1200 сигнала за изборни нарушения са обработили от гражданската платформа „Ти броиш“. 300 сигнала са свързани с броенето на гласовете и попълването на проток9олите, казват от платформата. 

23:08 Няма победители от тези избори, всички са губещи. Това коментира доц. Георги Лозанов.

Според него ГЕРБ най-вероятно няма да направи кабинет.

22:58 Нашата оценка за това, което видяхме по медиите за анализа на екзитпола на агенциите е, че българските избиратели на тези избори гласуваха за промяната. Нашият прочит на общата оценка, която има към настоящия момент е, че българските избиратели избраха промяната, гласуваха за промяната. Това заяви на пресконференция лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

22:44 Голяма изборна активност се регистрира сред българите в Аризона. Краят на изборният ден в щата е след осем часа.

22:49 Сформирането на мнозинство около ГЕРБ е невъзможно. Това смята анализаторът Тихомир Безлов. „Вероятно Борисов ще направи някакъв опит да обяви някакъв тип експертно технократско правителство, но според мен няма да получи подкрепа", допълни той.

22:40 Лекари политици или политици лекари - доц. Атанас Мангъров и д-р Александър Симидчиев.

22:35 Първият коментар от коалицията ГЕРБ-СДС дойде... от коалиционния партньор Любен Дилов-син

22:33 Откъде какъв електорат привлякоха новите играчи на политическата сцена. От въпросните 7 партии в 45-ия парламент, три са нови.

22:20 22 секционни протокола от подвижни секции за хора с увреждания, такива поставени под карантина и тези от лечебните заведения, са пристигнали в 23 РИК към 22 часа.

22:15 В Стара Загора пък са опънали палатки за 1500 членове на СИК. Засега те още не са влезли в употреба.

22:14 Изненадата за мен е Слави Трифонов, вероятно той ще бъде решаващата фигура за това какво правителство ще има, вероятно ще се върви към експертен вариант. Ние сега забравяме кризата, но тя съществува и е водещата в момента, заяви политологът доц. Мария Пиргова.

22:10 В Кърджали е въведена стройна организация при подаването на информацията от секционните комисии. В общината има две буферни училища, в които секционните комисии изчакват да се освободи място в РИК.

22:03 Изборният ден  за сънародниците ни в Германия беше удължен с един час, но 10 минути преди неговия край в 21:00 ч. българско време пред секциите в Мюнхен все още има опашки.

22:00 „Има такъв народ“ може да са мандатоносител, но не е ясно какви ще са коалициите. Около тази теза се обединиха журналистите Валерия Велева и Силвия Великова. 

21:55 В РИК в София започнаха да пристигат първите комисии и бюлетини. Няма струпвания и опашки, всичко предадено се дезинфекцира.

21:51 В Баркинг, Лондон, има две секции, през които минаха над 2000 гласуващи. Очаква се удължаване на изборния ден, но какво ще се случи и дали ще има хора, които не са успели да гласуват, тепърва ще разберем. Хората чакат с часове, за да могат да упражнят правото си на глас.

21:30 „Имам симптоми на ковид и си правя необходимите изследвания. И тъй като личната отговорност го изисква, съвсем логично съм се изолирал“. Това написа лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов в официалния си профил във „Фейсбук“.

21:20 Половината хора не са гласували, 30% са избрали каквото е досега - няма как това да е желание за промяна, подчерта Ицо Хазарта.

21:04 БСП ще коментира само официални резултати, показани и определени от ЦИК. Това съобщи Георги Свиленски на пресконференция на левицата след парламентарния вот.

Според последния екзитпол БСП има 16,9% при трета политическа сила „Има такъв народ“ с 15,1%.

21:01 София 25 МИР изпраща 14 депутати в парламента. Тук е прекият дуел между лидерите на ГЕРБ и ДБ.

20:45 ГЕРБ печелят изборите, но губят властта; БСП вече няма централно място, а ДПС не определя краля задкулисно - анализ на изборите от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

20:35 Голямата новина е, че довчерашната парламентарна опозиция заедно е първа политическа сила – тя имаше платформа за сваляне на настоящото управление от власт и това е на път да бъде постигнато, каза политологът Димитър Аврамов.

20:32 „Ще изчакаме цифрите – надяваме се народът да е в НС, а не пред стените му. Мисля, че приключи протестът, защото времето на този човек – Борисов, свърши“. Това заяви Арман Бабикян от „Отровното трио“ и „Изправи се! Мутри вън!“ в студиото на „Новият парламент – силата е в твоя глас“.

20:29 Има отлив на избирателни от ГЕРБ към други политически формации по предварителни данни. Това коментираха Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ и Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“.

Има пренасочване към „Има такъв народ“, ДБ и „Изправи се! Мутри вън“, смята Петрова.

20:25 Изборната търговия като семеен бизнес в най-бедния край на ЕС:

20:20 Кой колко мандати ще има в новия парламент? Какво правителство е възможно? Отговорите са доста ограничени:

20:05 Има два варианта оттук нататък – единият е да надделее егоизма и борбата за власт, а другият е да надделее здравия разум. Това каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред bTV.

Той не се ангажира с кого биха се коалирали в новото правителство.

„Ако надделее второто – мисля, че партиите, които определи народа, трябва да намерят общ език по основни теми“, каза още Каракачанов.

20:05 В 20 часа в Международния панаир - Пловдив започнаха да пристигат първите членове на секционни избирателни комисии с готови протоколи. Ангажирани са над 100 таксита и маршрутки, които извозват членовете на СИК.  Очакват се около 800 души. 

20:01 Първи резултати - ГЕРБ печели, но ще е трудно на която и да е от очакваните 7 парламентарни групи да управлява.

20:00 Всичко най-важно от изборния ден до момента е тук: