Темата накратко:

  • 6,7 млн. българи имат право да изберат 240-те депутати в 45-ото Народно събрание.
  • Кандидатите са 6996 от 23 партии и 8 коалиции - с близо 2300 човека повече в сравнение с вота през 2017 г.
  • Машинното гласуване на някои места беше съпроводено с проблеми, а във Велико Търново направо беше спряно.
  • Коронавирусът наложи прилагането на строги противоепидемични мерки.
  • Очертават се оспорвани битки както за водещите позиции в новия парламент, така и за влизането в него.
  • Общото послание на лидерите на различните партии и на президента Румен Радев беше за по-висока активност.
  • Някои от знаковите лица като премиера Бойко Борисов и почетния председател на ДПС Ахмед Доган обаче избраха да гласуват без присъствието на журналисти и се задоволиха с пряко включване в социалните мрежи.

Проследете с нас вота по часове (най-горе ще намерите най-новата информация):

20:18 Следете емоциите в изборната нощ тук:

20:03 Първи коментари на социолози в студиото на bTV. Според Геновева Петрова и Любомир Живков мобилизацията в последните дни е била именно в полза на протестния вот. "Губещи" са двете основни партии - ГЕРБ и БСП, които всяка от тях губи избиратели.

20:00 Първи резултати - победа на ГЕРБ, но и много "шарен" и сложен парламент:

19:53 ч. Пропускателен режим към двора и още по-строг към секциите - такава е организацията на вота в Шесто училище в Сливен. Минути преди финала на вота там, полицаите са колкото желаещите да гласуват. 

19:50 Очакват се напрегнати двубои и любопитни развития, казаха социолозите Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ и Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“ в специалното изборно студио на bTV.

Според тях коронавирусът е бил основен фактор, който е повлиял на равномерното разпределение на вота през деня.

„Хората се организираха да гласуват в по-ранните часове – нещо, което обичайно виждаме в по-късните часове. Това е феномен на по-умно гласуване“, смята Добромир Живков.

Социолозите уточниха, че всяка извадка на екзитполовете е структурирана като национално представителна и обхвата й включва всички типове населени места. Но те не включват вота от чужбина.

19:40 Последните минути от изборния ден са повод за известна равносметка. Какво ще се промени след днешния вот? Отговорите търсим онлайн.

19:05 За първи път има възможност и за масово гласуване с машини. На места, обаче, имаше проблеми, а в Търново изцяло спряха вота с устройствата заради технически проблеми.

18:55 Преди изборите традиционно чуваме добре пожелания за здравеопазването, но този път проблемите на сектора и нуждата от реформи се превърнаха в централна тема:

18:50 Избирателната активност е висока във Велико Търново. Още от началото на деня имаше проблеми с машините за гласуване, които трудно стартираха. 136 карантинирани в областта бяха обслужени от подвижни екипа. По списък подвижната 153-та избирателна секция имаше 16 адреса.

18:36 В Европа изборният ден е към края си, а в Съединените щати - в разгара си. Все повече сигнали идват от българи в чужбина, че не могат да гласуват заради огромни опашки пред секциите, на места бюлетините дори са свършили.

18:28 ЦИК: Няма причина за удължаване на изборния ден. Ще се гласува до 21:00 ч. единствено при наличие на желаещи

18:26 Изборите на 2021 г. ще се запомнят с рекордните 9390 машини в секциите с над 300 избиратели. Отчитането на резултатите от „хартиения“ и машинния вот се очертава да бъде една от най-големите въпросителни на днешния ден.

18:20 В болницата в Благоевград, където гласуват заразените, изборният ден приключи още на обяд. Еди от 42 заявили, че иска подвижна урна, не успя да гласува, понеже влезе в реанимация, а един се отказа. Областта бе ударена от COVID-19 много силно и то няколко пъти в последната година.

18:20 Кърджали има най-ниска активност на гласоподавателите на този вот – 24%, в сравнение с предходните парламентарни избори. Тази година отново имаше автобуси с гласоподаватели от Турция, но броят им беше по-малък.

18:10 ЦИК не успя да потуши напрежението заради декларациите на избирателите в Бурса. Спор имаше между членовете на секцията дали документа да се попълва пред тях.  Въпреки това гласуването продължи.

18:05 Сред стотиците разследвани и осъдени за изборни престъпления, почти всички са с условни присъди, а само шестима са лежали в затвора – такава е равносметката за наказателната политика на държавата през последните пет години срещу търговците на гласове. Екип на bTV се срещна с някои от осъдените за търговия с вот.

17:50 Българите в Мюнхен и Хамбург чакат по 4 часа, за да гласуват. Пред секциите в двата града има големи опашки.

18:00 Плевен в изборния ден е спокойно, но не е така в малките населени места в страната. Полицейски акции и арести имаше, но няма още официална информация.

Има първа присъда за купуване на гласове в Горни Дъбник. Мъж получи11 месеца условно. Той е давал по 50 и 100 лева на двама души, за да гласуват.

17:58 Водещите на предаването "Търси се" Меги Димчева и Нели Хаджийска са гласували с хартиена бюлетина, споделиха сами те в изборното студио на bTV "Новият парламент".

17:50 Как ще се спазят противоепидемичните мерки при предаване на изборните документи? В залите, в които ще се помещават районните избирателни комисии, е направена организация, за да не се получават струпвания, подобно на минали години. По специален график ще пристигат членовете на изборните секции заедно с изборните книжа и се очаква това пристигане да започне около 21 ч.

17:40 Какви качества трябва да притежават новите депутати? Питаме експертите:

17:30 Изборният ден върви към края си, остават по-малко от три часа до затварянето на секциите.

Доволни ли са хората от организацията на вота в страната? Вече сме готови с първата порция данни от анкетата на bTV и „Маркет ЛИНКС“.

17:20 Три поколения българи от едно семейство гледат с надежда към изборния ден. Макар да живеят разделени, те вярват в утрешния ден.

17:00 "Здрава нация значи здрава енергия и здрава икономика, здрава инфраструктура, здраво ново поколение. Ако сме болна нация, кел файда на политиката", казва Силвена Роу.

16:58 Полицията проверява сигнал за контролиран вот във Варна. Иначе в морската ни столица изборният ден преминава спокойно.

16:57 Изборният ден в болниците приключи. С желание гласуваха и COVID пациенти на кислород - всички са категорични, че можем да постигнем промяна само ако пуснем бюлетина.

16:50 Машините направиха тези избори особено скъпи, но целта е на следващите вотове разходите да са по-ниски.

16:49 Предизборни кампании почти изцяло през социалните мрежи – заразата роди революция в агитацията и преориентира много партии към дигитално общуване с избирателите. Въпреки това, най-видимото следствие от корона-кризата е в избирателната активност.

16:45 Един от най-известните български спортисти, прославили страната ни - Кубрат Пулев, гостува в студиото на bTV в деня на парламентарните избори. Кобрата, който на два пъти бе близо до световната титла в тежката категория на бокса, подари на водещия Антон Хекимян издание на "История славянобългарска" и заяви, че според него България ще се оправи, когато се върне любовта на хората към нея.

16:40 Изборният ден за сънародниците ни в Китай приключи. Българи изминаха 1500 км със самолет, за да гласуват в Шанхай.

16:30 Двама воини в бяло, които няма да влизат в политиката, бяха гости в специалното изборно студио на bTV - д-р Абдулах Заргар от болницата в Исперих и личният лекар д-р Гергана Николова.

16:20 „Днес, повече от всякога, трябва действие. Гласуването е дълг към обществото и към себе си. Трябва да поемем отговорност и да гласуваме“, каза първата българска актриса номинирана за „Оскар“ Мария Бакалова в специално интервю за bTV в деня на парламентарните избори у нас. 

Цялото интервю с нея четете тук: 

16:10 В социалните мрежи ври и кипи! В деня на изборите те са нещо средно между кътчето на ораторите в лондонския „Хайд парк“ и Ганковото кафене, по Вазов. Следете най-интересното тук:

16:02 Изборният ден в кадър

16:01 Какво се случи до момента? Припомнете си тук:

16:00 Добре дошли във втората част на нашия онлайн репортаж! България избира 45-ия си парламент, проследете деня на вота с bTV и нашето специално студио!