Изборите на 2021 г. ще се запомнят с рекордните 9390 машини в секциите с над 300 избиратели. Отчитането на резултатите от „хартиения“ и машинния вот се очертава да бъде една от най-големите въпросителни на днешния ден.

„При хартиените бюлетини всяко едно зацапване, малко излизане от квадратчето или неписане със син химикал е недействителен глас. При машината това не може да се случи, винаги гласът е действителен, отпечатва се протоколът и се получава резултатът много бързо. С една от картите се натиска един бутон и се отпечатва протоколът“, обяснява председателят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

Според изборните правила резултатът от машинното гласуване трябва да се пренесе в протокола на ръка и да се сумира с хартиения вот. По думите на Матева тук може да се стигне до грешки.

Видът на протокола също е нов за районните комисии. „Прилича на судоку. Наистина е леко стряскащо – преференциите… има хартия, машина, общо“, признава председателят на 25 РИК Валери Цолов.

Според него попълването и обработката на всеки протокол ще продължи 50 часа: „Ако има грешни контроли трябва да се поправят и нанасят втори път и този процес е много дълъг и има опасност да не можем да спазим 48 часа от приключване на изборния ден, РИК има време да обработи протоколите и да ги отчете в ЦИК“.

Говорителят на избирателната комисия Димитър Димитров обаче е категоричен: „Трябва да се положат елементарни усилия да се състави читав протокол. Изготвили сме материали за обучение, ние не сме безотговорни“.

Допълнителните данни в новите протоколи, които ще въвеждат секционните комисии, принуди преброителя – „Информационно обслужване“, да предупреди, че официалните резултати може да се забавят. „Става дума за 11 милиона числа и то без да отчитаме грешките. Може да се отиде значи на 15-16 милиона числа, чудовищно число!“, признава проф. Михаил Константинов.

Към по-различните обстоятелства на тези избори се добавя и дистанционното обучение на комисиите заради коронавируса.