Като епидемиолог през последната една година д-р Христиана Бацелова e на първа линия срещу COVID-19. Тя е и сред ярките борци с фалшивите новини за заболяването и ваксините. Според пандемията направи по-видима липсата на кадри в родното здравеопазване.

„Ние можем да разкрием нови COVID структури, само че,  трябва да има персонал, който да работи в тях, да обгрижва пациентите, претоварването на медицинския персонал, изтощението също си оказва влияние“, коментира д-р Бацелова.

Снимка: bTV

Тя казва, че е крайно време да се реши проблемът със заплащането на заетите в сектора. Както и с достъпа на пациентите до медицинска помощ: „Знаем, че има райони, в които има определено труден достъп до медицинска помощ. Всеки гражданин, разбира се, заслужава да има бърз и лесен достъп до медицинска помощ“.

Проучване на „Тренд“ показва, че според повечето българи най-големият проблем на здравеопазването у нас е високото доплащане за медицински услуги. А като причина за проблемите в сектора най-често сочат липсата на контрол.

Снимка: bTV

„Като цяло изглежда, че секторът е оставен да се развива по инерция, няма някаква стратегическа цел , която се преследва. Всъщност, всяка година това, което наблюдаваме, включително в предизборните програми, са обещания за повече пари. Но повече пари без промяна в организацията на тази система, без промяна в модела на финансиране, без промяна на начина, по който се предоставя услугата, не води до реален резултат. Има подобрение, но според мен е незначително“, смята Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Снимка: bTV

Наталия Маева от Националната пациентска организация е категорична: „Пациентът трябва да бъде в центъра на системата , това го чувахме постоянно, но виждаме , че нищо не се промени. Пациентът продължава да търси контакти, по свои канали, да се самолекува, ако живее в малкия град, понякога се налага ние обществото да спасяваме тежко болни пациенти“.

Този вот в пандемия е оценка и шанс и за партиите, и за здравеопазването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!