Средната възраст на умиращите в страната се е повишила с 5 години, но изоставаме в сравнение с развитите европейски държави, отбеляза в предаването „Лице в лице“ председателят Българския лекарски съюз – д-р Иван Маджаров.

Според резултатите от проучване на Инициативата „Заедно за повече здраве“, в която влизат представители на Българския лекарски съюз и на Българския фармацевтичен съюз, българите живеем 7 години по-кратко в сравнение с гражданите от развитите европейски държави. За сметка на това пък доплащаме най-много пари за лекарства – 37 на сто срещу 5 на сто в сравнение с другите страни от евросъюза.

Данните показват, че през последните 15 години българското здравеопазване произвежда значително по-добър резултат, то е напреднало, отбеляза директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители - Деян Денев.

„Ако продължи да се развива със същите темпове, българското здравеопазване ще догони европейското след 40-50 години и то, ако европейското стои на място. Трябва ни пан за ускорено развитие с конкретни посоки. С българско финансиране европейско здравеопазване трудно можем да постигнем“, коментира той.

„Днес показахме интересни данни, например смъртността от исхемична болест на сърцето е спаднала с 50% през последните 10 години. Явно има области, в които когато се инвестира правилно, се постига добър резултат“, посочи като пример Деян Денев.

Делът от брутния вътрешен продукт за здравеопазване трябва да бъде 8 на сто, а не както е сега – 4,2 на сто, настоя д-р Иван Маджаров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!