Правителството отпусна близо 184 млн. лв. за готовността на болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента ремдесивир, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания.

45 млн. лв. са определени за лечебните заведения за болнична помощ като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка.

Допълнителни 105 млн. лв. са отпуснати за купуването на ваксини в борбата срещу COVID-19. В очакване сме на първите дози на ваксините срещу заразата след като вчера и европейският регулатор и Европейската комисия дадоха зелена светлина за употребата им в ЕС. Те ще се прилагат на хората над 16 годишна възраст.

Продуктовата информация за ваксината е публикувана на сайта на европейския регулатор, а до дни се очаква да бъде публикувана и на български от местната агенция по лекарствата.

С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати също 19 440 000 лв. за купуване на ремдесивир, прилаган в лечението на COVID-19.

„Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той отбеляза, че средствата са за допълнително количество от медикамента, за да може да бъде подсигурено всяко негово предписание, направено от доктор в болнична среда.

„Осигуряваме 14 300 000 лв. за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания. С това ще подобрим услугата за Единния европейски номер 112 на територията на България“, посочи министър-председателят.

Подновената инфраструктура ще гарантира висока надеждност, сигурност и добавяне на нови функционалности.

„По този начин комуникацията в спешната помощ ще подобри изключително работата в системата, както и реагирането на нашите екипи навреме“, отбеляза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

А в ефира на bTV математикът Лъчезар Томов заяви, че ограничителните мерки у нас дават резултат. След седмица се очаква това да си проличи и по намаление на смъртността. Активните случая у нас, т.е. хората, които в момента са регистрирани, че са заразени, са малко над 83 000.