Преди 29 години председателят на Народното събрание Стефан Савов държи реч на френски, а от трибуната на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа председателят Мигел Мартинес му отговоря на испански, за да почертае, качествата на нашия политик дисидент и преводач.

За качествата на народните представители в наши дни се допитахме до авторитети в пиара и писателските среди.

„Да са млади, но не е да са на 20, на 30 години, това се определя колко бързо взема решения. Второ: депутатът трябва да е начетен, да има обща култура и трето депутатът трябва да е готов да си подаде оставката, ако не изпълни свои обещания“, изрежда рекламният и пиар специалист Максим Бехар.

„Чувството за отговорност е много важно, чувство за мярка, известно чувство за хумор също не вреди, защото човек много честно се превръща в прицел на подигравки и трябва да бъде толерантен към шегите“, посочва писателят Алек Попов.

Могат ли новите депутати да се проявят въпреки смесената избирателна система? „Всеки един депутат трябва да е лидер, трябва да има мнение, да има ви, да има послания, който той да може да отправи така, че хората след него да му вярват, да го следват“, категоричен е Максим Бехар.

Алек Попов допълва: „Колкото човек е по-истински, колкото по-малко се преструва, по-малък е рискът да се превърне в обект на подигравки“.

Можем само да се надяваме, че следващите 240 депутати няма да бъдат герои от комедии тип „Столичани в повече“, а съвестно ще прилагат качествата си в новия парламент.