Предизборни кампании почти изцяло през социалните мрежи – заразата роди революция в агитацията и преориентира много партии към дигитално общуване с избирателите. Въпреки това, най-видимото следствие от корона-кризата е в избирателната активност. Исторически рекорди бяха поставени в Португалия, където гласуваха под 40%, и в Румъния – едва 33 на сто от избирателите.

„Най-голямата трудност беше страхът от вируса – наистина много хора се притесняваха да отидат до секциите. От моя опит това бяха необичайно тихи и спокойни избори“, коментира Космин Стан от румънската телевизия „ПРО тв“.

Има и примери в обратната посока. Повишена избирателна активност в извънредното положение отчетоха в Словакия, Полша, Черна гора и Франция. Сред причините, според анализатори: изравнена подкрепа за партиите, усещане за съдбоносност и засилено от карантината чувство за граждански дълг и отговорност.

На доста места се открои крайната десница. Такъв кандидат шокира с третото си място на президентския вот в Португалия. Изненадващо в Румъния ултраконсервативните националисти взеха над 9 процента и от двете камари на парламента. В Нидерландия общо радикалните партии спечелиха най-много депутатски места в историята.

Гласуването по пощата – така популярно отвъд Океана, за първи път намери приложение в редица европейски страни. Заедно с увеличен брой секции, гласуване чрез пълномощник и вот в няколко дни – всичко с цел да се избегнат струпванията.