Разследване на bTV показва каква е цената на гласа в най-бедния регион у нас – Северозападна България.

Гласуването тази сутрин във Видин върви спокойно. Избирателната активност е малко над 10%. Сериозни нарушения към обяд няма.

И тази година обаче bTV успя да влезе под прикритие в търговията с гласове.

Дни преди вота нашe подставено лице под прикритие мина със скъп автомобил през няколко видински села. Представи се за член на партия, търсещ подкрепа за изборите. Предложенията към него не закъсняха.

„Всичките дават по 50 лв. на човек. За мене ще има на бройка, на човек, по 10-15 лв.“, казва мъж, който се представя за Спас от Медовица. Той свързва „агента“ ни с част от роднините си.

"Имам 8 деца. 22 от момчета и 4 от момичета. Общо семейството ми е 50 човека. Половин село е мойто. Важно е, че гласовете ще излезнат", казва роднина на мъжа.

В близкия град Димово подставеното ни лице попада и на друго предложение, срещу същата цена за глас. От Магдалена Каменова – обвиняема по дело за уреждане на бракове между българки и албански мигранти в Германия с цел европейско гражданство, по данни на прокуратурата. Разказва как по схема с пътувания е омъжила над 30 жени срещу 2000 евро за всеки брак. И приготвя списък с поне 50 гласа – с хора от Димово и село Макреш.

Среща ни и с Аксиния – член на избирателна секция в село Макреш към друга партия. Тя обещава да наблюдава и информира дали вербуваните избиратели са гласували. Иска и заплащане за услугата – 30 лв.

Участниците в тази история споменават и имена на реални партии, които по думите им раздавали пари. Дилърите, които го правели, са двама мъже с прякори Воднянския и Мечи от Видин.

Вместо пари Магдалена вижда камерата на bTV. Отрича всичко, което е казала пред нашия агент и потегля със своето BMW.