Сформирането на мнозинство около ГЕРБ е невъзможно. Това смята анализаторът Тихомир Безлов. „Вероятно Борисов ще направи някакъв опит да обяви някакъв тип експертно технократско правителство, но според мен няма да получи подкрепа. Проблемът, който се очертава, е дали е възможно следващо правителство. Ако нямаше тази ситуация с COVID кризата и икономическата криза, вероятно простият отговор щеше да бъде – не, няма, ще се отиде на втори избори, но това създава определен натиск. Гледайки партията на Слави Трифонов – те по-скоро са склонни да отидат на още едни избори“, каза Тихомир Безлов.

„Чух доста мнения за победата на ГЕРБ, но не забелязвам ГЕРБ да се държи като победител. Освен изказването на Любен Дилов, мисля, че никой до момента не се е явил публично и това си има своите основания. При този резултат партия ГЕРБ няма да може да участва в изпълнителната власт, ако този парламент изобщо успее да сформира правителство“, заяви Цветозар Томов.

„Трудно мога да приема за победител в едни избори партия, която не е в състояние да претендира за изпълнителната власт. Второ – ако видим какво особено се случи на тези избори – би трябвало да ни се набие в очи нещо – това е третият случай, когато на парламентарни избори гласуването за извънпарламентарни партии надхвърля една трета от общия вот. Първият такъв случай беше победата на НДСВ през 2001 г., вторият – появяването на ГЕРБ през 2009 г. Това е третият случай. Разликата е, че този вот за извънпарламентарни неприсъстващи в сегашния парламент формации този път не отиде в един политически субект".

"Наличието на COVID кризата, икономическите проблеми, които страната ще срещне, които са свързани със здравната криза, както и обстоятелството, че имаме един Изборен кодекс, който сериозно повлия на честността на тези избори, не защото е имало кой знае какви нарушения в изборния ден, а заради това, че много българи бяха лишени от правото на глас поради изборното законодателство, това са въпроси, които този парламент трябва на всяка цена да реши“, каза още той.