Гражданската платформа „Ти броиш“ си постави за цел да проследи изборния процес чрез своите наблюдатели, както и да направят паралелно преброяване на данните от вота.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всеки защитник на вота е въоръжен с приложението на „Ти броиш“. Той, след като получи копието от протокола, въвежда много бързо данните, след което снима и качва протокола, който директно отива в нашата база данни, стига до нашите валидатори и те проверяват основните контроли. След като кажат, че числата от съответния протокол съвпадат с това, което е въведено в съответните графи, валидират протокола и данните са готови за обвяване“, обясни Надежда Йорданова от юридическия отдел на гражданската платформа.

Снимка: btvnovinite.bg

Досега валидаторите са обработили 1640 протокола, а между 3 и 5 ч. сутринта се очакват данните от паралелното преборяване.

„Имаме изключително много данни за нарушения през целия изборен ден. Ние сме обработили над 1200 сигнала, като поне 300 от тях са свързани с процеса на броенето и попълване на протоколите. Обратната информация от нашите защитници е, че процесът (на попълване на протоколите) е изключително затруднен“, съобщи Йорданова.