Изненадата за мен е Слави Трифонов, вероятно той ще бъде решаващата фигура за това какво правителство ще има, вероятно ще се върви към експертен вариант, ще се търси такъв, с такива функции. Ние сега забравяме кризата, но тя съществува и е водещата в момента“, заяви политологът доц. Мария Пиргова.

Разделяме с модела Борисов и това е основният принос на тези избори, добави тя.

„Нищо от изявленията, посланията и действията на Слави Трифонов до момента не подсказва коалиция с ГЕРБ, но оттук нататък изпадаме в изцяло нова обстановка и интересното тепърва започва. Денят след изборите често е по-важен от деня на изборите. Очакванията към политиците тепърва ще нарастват, ако има нещо, което избирателите не искат, това е политическа криза, несигурност и обедняване“, заяви Георги Харизанов.

„Мисля, че и този ден е обмислен от политиците, след изборите, идва  денят, в който те са на ход. Гражданите гласуваха така, както показаха протестите през лятото. Българинът стабилно върви към отхвърляне на един модел и търсене на нов“, допълни Мария Пиргова.

„Ако не се реализира четвърти мандат на премиера Борисов, това значи, че ще се върви към служебно правителство на президента Радев – това ще бъде ключовият фактор за промяна на модела“, каза Георги Киряков.

Гласовете на ГЕРБ и на Слави Трифонов не стигат за правителство, каза доц. Пиргова. Слави Трифонов винаги е съмнителен, така че възможно е и такова правителство, но ще се върви към правителство може би начело с професор медик, начело на експертен кабинет. Не смятам, че ще се върви веднага към служебно правителство, допълни тя.

Партиите отслабват, младите партии са все още не толкова стабилни. Засега БСП остава доста зле, изолирана, без възможни коалиции, каза още политологът.

Определящо за съдбата на този парламент е какво ще се случи с първия мандат. Без първите две политически сили трудно би могъл да бъде съставен кворум, камо ли да бъдат вземани решения, каза Георги Харизанов.

Експертен кабинет е най-малко възможният вариант и ще се върви към служебен кабинет. Добри БСП няма да могат да съставят експертен кабинет, защото няма кой да ги подкрепи, смята Георги Киряков.

Депутатите, които сега са избрани, трудно отиват сега на избори, коментира доц. Пиргова. Според нея към служебен кабинет ще се върви много трудно. 

Хипотетично президентът би връчил третия мандат на партията, която би му била от най-голяма полза в навечерието на президентските избори, заяви Георги Харизанов.