В карловските села основното препитание на хората е животновъдство и земеделие. Във всяка къща има кон. А от миналото лято през всяка къща с кон е преминал и крадец. Над 70 коня, работни и спортни, са откраднати само за няколко месеца, разказват хората от селата. Казват и че са подавали сигнали в полицията, но за разкрит случай не знаят. От полицията вадят статистика - през 2012 г. разрешили два от 19 случая.

„Средата на септември така се случи, че един ден през деня ми бяха откраднати 2 коня, които аз само лично бях ги изкарала сутринта на паша и някъде към 14 часа те са изчезнали буквално за 10 минути. Като отидох в полицията да подавам жалба точно патрулката прокурорът я беше изпратил на момента на няколко места в ромската махала в Карлово да провери за няколко известни кланици. Те са почти във всеки двор. Специално като отидох да подавам жалба в полицията, питах дали често се крадат коне в нашата община и те казаха, че до този момент за цяло лято са откраднати над 60 коня”, казва Наталия Ангелова.

Иван Чивчибашиев от Карлово е осъден на три години условно за кражба на 27 крави. Преди месеци и неговият кон е бил откраднат. Но за местните хора е съмнително как точно само неговото животно е върнато. Мъжът признава, че конете в региона масово се крадат заради месото, което се продава на кланици и на частни лица.

В ромската махала в Соколица знаят най-много за мистериозните изчезвания на коне. Екип на bTV се представя за търговци. Търси да си купи конско месо с легендата, че ще зарежда магазин.

„В Карлово има един дето се разправя само с тая работа. В Карлово, от супера нагоре, у махалата. Търси Маринчо. Кажи Алията те праща от Соколица”, дават се насоки.

Въпросният Марично уверява екипа, че може да осигури големи количества конско месо – за постоянно. Отдавна искал да пробие на „пазара” в София. Можел да осигури месото както „на труп”, така и разфасовано и обезкостено.

За 15 минути разговор с Маринчо и брат му, екипът на bTV вече има уговорка. Разменят си телефонните номера, а според сделката след два дни в ромската махала трябва да дойде хладилен автомобил да вземе 200 килограма конско месо. Уговорката е тогава да се говори колко пъти седмично ще се зарежда мнимия магазин със стока от махалата.

Така става ясно, че в региона всеки ден се крадат коне, че в ромските махали продават конско месо от животни заклани в двор, както и че няколко от ромите имат и капацитет, и желание да зареждат с екологично чисто месо цели магазини.

Възниква въпросът дали има кой да купи например болно животно, без документи. Екипът отива в единствената кланица в района, тази в село Бенковски. Обяснява, че има животно за даване в кланицата, но без документи.

Пред скрита камера пазач обяснява, че „има две-три места, където вземат, ама е много сложно и затова казаха да отказваме. Само като разберат, че сте от София и няма да го вземат. Преди няколко месеца имаше много проверки. Дотогава вземахме чат-пат оттук-оттам, сега изобщо”.

След много уговорки пазачът се сеща как да помогне. Звъни на свой познат и взема номера на Николай Герджето - известен търговец от близкия град Стамболийски. „Той само с коне се занимава, цяла България го познава. Купува, продава, при него ги карат, той си познава пазара. Кой за оране, кой за кучета, кой за трупно. Продава на кучкари. Той, ако нещо направи, друго не мога да ви помогна”, казва пазачът.

И така сдобиваме се с телефона на Николай Герджето, сочен за правилния човек. Намираме го в дома му, прави си басейн в двора. Казваме му, че ни пращат от кланицата.

Уговорката с Николай е конят да се закара до Ихтиман – нищо, че е без документи – той ще го вземе на 1.20 лева за килограм. Споделя с екипа на bTV под прикритие, че купува и умрели коне – „на софиянци да ядат”.