Боклукът на София скара кандидат-кметовете Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. 

Манолова поиска референдум, на който гражданите да кажат искат ли инсталация за горене на боклук, каква да бъде технологията и как да се финансира дейността. както и за пълна ревизия на средствата за преработката досега.

„Днес в това сметище се заравя преработен боклук – по-точно висококачествено гориво, което произвежда заводът за преработка на боклук от боклук. В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъковa (…) Заравяме пари – 200 милиона. В резултат на тези 200 милиона лева – най-скъпата услуга, София чиста ли е? София прашна ли е?”, попита бившият омбудмсан. 

Кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова отговори, че Манолова явно не знае, че Столичната община има разработен проект за изграждане на инсталация с използване на отпадъци, с което би могло да поевтинее парното. 

„От 2009 година започнахме проекта за рекултивация на Долни Богров и наистина сега очаквам предложения за развитие. Преди години Станишев береше макове на площадката, където сега е заводът”, каза Фандъкова.

Групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет също излезе с позиция, в която обвинява Манолова в лъжи и определя изказването ѝ като некомпетентно.

„Замириса на лъжи от изявленията на „независимия” кандидат на БСП за кмет на София Мая Манолова, която по червена традиция открива предизборната си кампания с манипулации по темата отпадъци. (...) Заравянето на пари” се извършваше до 2009г., когато 100% от отпадъка се депонираше или балираше и складираше в различни квартали с риск за здравето на софиянци. По това време управляващата БСП саботираше изграждането на завода с всички средства, а г-жа Манолова се изявяваше като нейно острие. Днес депонираме само 15% от отпадъците, а останалата част се оползотворява. Ефективното използване на РДФ ще се осъществи в София с изграждането на трета фаза от системата, която ще произвежда електрическа и топлоенергия”, се посочва в позицията.