Ден, след официалното влизане на Мая Манолова в битката за кметското място в София и два, след като настоящият кмет Йорданка Фандъкова обяви, че ще опита да спечели четвърти мандат, двете най-разпознаваеми лица в битката за местния вот влязоха в задочен словесен сблъсък.

Настоящият градоначалник изтъкна направеното до момента и предупреди, че обещанията са лесни, а постигането на резултати е трудно. Бившият омбудсман пък обяви, че местната власт в столицата работи в услуга на "приятелски кръгове" и този модел се проектира и на национално равнище.

По-рано днес Мая Манолова коментира, че „от години София няма кмет, а един изпълнителен директор”.

„София е мръсна, непочистена и диша много трудно. София е презастроена. София трудно се придвижва. София е ограбвана, несигурна и обвита от пипалата на корупцията. В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме и техните перки по центъра на града ни. Вина имат всички партийни централи, които участват в разграбването на града със своето мълчание. Но основната вина я носи партия ГЕРБ, която управлява в схеми столицата вече 14 години”, категорична бе тя.

По думите ѝ сред приоритетите ѝ ще бъдат изграждането на нови паркове, градският транспорт и незамърсяващи превозни средства. „Ще работя за София на общностите и София без периферия, за да се спре практиката инвестициите да отиват в центъра, а кварталите да тънат в дупки”, заяви Манолова.

Тя обяви, че ще се бори за по-отговорно управляван, по-чист и по-уреден град с повече детски градини.

Чух, че г-жа Манолова е питала къде са училищата и детските градини в кварталите. Тук са – в кварталите. Мога да покажа на Мая Манолова една по една новите 100 детски градини. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Тя посочи, че до края на годината ще бъдат завършени още 5 детски градини, строят се 8 и ще бъдат започнати други 9.

Нашите приоритети от години са развитието на София като зелен и чист град, работа в кварталите, а новият ни приоритет е, че от 2 години можем да си позволим да влезем активно и целенасочено в кварталите, след като реконструирахме и подобрихме базовата инфраструктура, подчерта столичният кмет.

„Който обещава лесни резултати в двумилионен град, няма как да ги постигне лесно, но с работа става. Моята мотивация е работа за София, постигане на резултати и аз съм човек, който не бяга от отговорност”, категорична беше Фандъкова.

Защо Мая Манолова напусна поста на национален обмудсман, за да влезе в кметската надпревара за столицата - очаквайте отговора от нея, утре сутринта в предаването "Тази сутрин" по bTV!