Мая Манолова депозира оставката си като омбудсман на Република България. Така тя официално се включва в битката за кмет на София.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя посочи, че търпението ѝ се е изчерпало и затова е решила да се включи в надпреварата за кметския стол на столицата.

Манолова добави, че работата на институцията, която е представлявала е била възпрепятствана в последната година.

Нейната оставка е придружена от мотиви в 6 точки.  От над 5100 препоръки на омбудсмана са изпълнени едва половината, се посочва в мотивите за оставката.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред конкретните казуси: неглижирането на законодателните инициативи за намаляване на лихвите, за частния фалит, управлението на отпадъците и възможността гражданите да обжалват решението на енергийния регулатор.

Снимка: btvnovinite.bg

Манолова подкрепи протестите на здравните специалисти - сега едно от лицата им - Мая Илиева я подкрепя за кмет. От думите на омбудсмана в оставка стана ясно, че към нея и близките ѝ е имало опити за натиск.

„Тези, които блокираха работата на институцията стигнаха до там да притесняват мен и семейството ми. Не искам да се правя на герой, но това, което смятам да направя е да си отвоюваме столицата на България обратно. Всички погледи са насочени към София промените винаги са тръгвали оттук и пак ще тръгнат оттук – със страх и лъжа не се управлява”, коментира омбудсманът в оставка.

Дали БСП ще я подкрепи на изборите – ще стане ясно следващата седмица. Манолова отказа да отговори на въпроса дали ще търси подкрепа от Корнелия Нинова и обяви, че ще търси подкрепа от всички граждани на столицата, защото дели столичани на леви или десни.

Снимка: btvnovinite.bg

По повод на оставката ѝ, премиерът Борисов напомни, че тя е била избрана за този пост с гласовете на ГЕРБ.  

Според Борисов, надали е имало друг, който да ѝ е помагал повече от него. Министър-председателят допълни, че държавата е подкрепяла Манолова в законовите ѝ инициативи.

Не пропусна да коментира и аферата „Костинброд”, свързана със съмнения за манипулиране на вота през 2013 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надали е имал някой, който да е помагал на Мая Манолова повече от мен. Имаше време, когато ГЕРБ мечтаеше за отмъщение, имаше и цялата власт да го свърши заради Костинброд. Помните, че тази манипулация ни струва много проценти на ГЕРБ. Станишев и Мая Манолова занесе сигнала до главния прокурор и после се оказа, че това е брак”, заяви министър-председателят.

Премиерът коментира и… прическата на омбудсмана, която тя вчера не успя да направи заради катастрофата.

„Аз се подстригвам сам, за съжаление прическата ми е толкова елементарна, че като я хвана с машинката се оправям сам, само някой трябва да ми помогне да си обера врата. До ден днешен знам, че преди някоя жена да излезе по телевизора, трябва да прави там фъш-фъш, да си правят обем, няма нищо лошо да ходиш на фризьор”, коментира Борисов.

Дамският сблъсък за София коментира и настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. 

„Мисля, че много отдавна стана дума, че г-жа Манолова ще се кандидатира и БСП ще я подкрепят, което е естествено, след като дълги години беше важен фактор”, каза настоящият градоначалник на столицата.

Фандъкова заяви, че решението ѝ да се кандидатира не е спонтанно, а е взето след анализ.