Мая Манолова депозира оставката си като омбудсман в деловодството на Народното събрание. 

Тя добави, че се отказва от поста си на граждански защитник и влиза в надпреварата за кметския стол на София, защото търпението ѝ се е изчерпало.

Снимка: Ладислав Цветков

„Току-що подадох оставката си като омбудсман на Република България. Мотивите са на сайта на институцията и са изпратени на всеки от вас. С тях ще можете да се запознаете подробно”, бяха първите думи на Манолова.

Мая Манолова посочи, че не знае дали БСП ще подкрепят кандидатурата ѝ. Тя обяви, че близо година работата на институцията, която представлява е била блокирана от властта и че тя и семейството й са били притеснявани. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Тези, които блокираха работата на институцията, стигнаха до там да притесняват мен и семейството ми. Не искам да се правя на герой, но това, което смятам да направя е да си отвоюваме столицата на България обратно. Всички погледи са насочени към София, промените винаги са тръгвали оттук и пак ще тръгнат оттук. Със страх и лъжа не се управлява”, заяви омбудсманът в оставка.

Снимка: Ладислав Цветков

Манолова обяви, че ще се яви като граждански кандидат и ще приеме подкрепата на всички граждани на столицата, защото не дели столичани на леви и десни. 

От 6 септември започва събирането на необходимите 2500 подписа в нейна подкрепа, а от утре Манолова ще даде официален старт на кампанията си. 

Тогава ще бъде представен и инициативният комитет, който издига кандидатурата ѝ.