Кметът на София Йорданка Фандъкова се включва за четвърти път в битката за столицата.

„Решението ми е плод на анализ и размисъл, не е спонтанно. То се основава на факта, че работата за града е един сериозен ангажимент. Получавах доверието на хората през всички тези години, което ни позволи да ускорим темпото на развитие на София”, каза в „Тази сутрин” Йорданка Фандъкова.

„През последните години София се развива и променя и това не е резултат на приказки, а на много работа. Основната ми мотивация е отговорността към града и хората”, допълни тя.

По думите й работата за града е „бягане на дълго разстояние”.

„Това не е спринт и затова е важно да се поддържа темпото и да се постигат резултати”, заяви кметът на София.

Фандъкова е получила подкрепата на всички структури на ГЕРБ в София, но заяви, че решението й е лично. Премиерът Бойко Борисов я е подкрепил и тя му благодари за това.

Според столичния кмет има нужда от нови хора, идеи и енергия и затова в новия екип е поканила водещи експерти в различни сфери на града.

Фандъкова заяви, че не са страхува от това, че Мая Манолова влиза в битката за София. Не се е изненадала от това, че тя ще се кандидатира за кмет, защото отдавна се е знаело за това нейно намерение. Не се страхува и от дебат с нея. 

Снимка: btvnovinite.bg

Равносметката

Относно ремонта на ул. „Граф Игнатиев” и скандалите, които станаха около него, Фандъкова заяви, че проблеми е имало както в проекта, така и в изпълнението му.

„Аз никога не съм бягала от тази отговорност. По мое настояване проектът беше променян. Направих си изводите, имала съм пропуски, бъркала съм в преценки за хора и ситуации. Но допълнителна мотивация са изводите, които съм си направила”, заяви тя.

„Доказала съм, че нямам никакви обвързаности. Абсолютно безкомпромисна съм била към всички. По мои сигнали са правени тежки проверки в общината и в районните администрация. Това е начинът да се борим срещу негативните явления”, на мнение е Фандъкова.

Новите задачи

Йорданка Фандъкова си е поставила три големи задачи в новата програма. Първата – работата за кварталите, а именно малките улици, междублоковите пространства и паркирането. Втората - развитието на София като зелен и чист град, а третата – активното въвеждане на технологиите в работата на общината.

Предвиждат се осем нови парка в кварталите, както и да бъде изграден зеленият ринг на София - изграждането на линеен парк по бившите жп линии. Вече има завършен идеен проект за над 3 км от това трасе. Продължават проучванията на останалите трасета. Предвиждат се велоалеи и пешеходни пространства по цялото протежение на този ринг.  

Снимка: btvnovinite.bg

В края на месец октомври пък трябва да бъде завършено строителството на първия етап от третата линия на метрото. В средата на следващата година трябва да бъдат завършени 4-те км, които се строят в кв. „Овча купел” заедно с буферни паркинги и връзка с жп линията.

„И в следващите години проектът за метрото трябва да остане стратегическият и да продължи да се развива. По никакъв начин не трябва да се спира строителството. Не го допуснах за 10 г., което не беше лесно”, заяви Йорданка Фандъкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Въздухът в София

„Проблемът с чистотата на въздуха е най-голямата ми грижа в момента. Успяхме да защитим два големи проекта за около 60 млн. лв. за подмяна на печките на дърва и въглища на една трета от домакинствата в София. Това е и една от основните задачи през следващите години – да се завърши този проект. През зимата най-големият замърсител безспорно е отоплението. Засилихме и контрола върху горенето на различни отпадъци сериозно. Над 1000 са актовете само за миналия сезон”, обясни Фандъкова.

До края на годината предстои създаването на общинската система за мониторинг с 22 нови станции, които ще следят чистотата на въздуха в София.

Строителството на високи сгради в София

„Направихме всичко възможно за промяна в Закона за устройство и застрояване на София. Народното събрание прие някои от нашите предложения за това да се ограничи безконтролното строителство на т.нар. ъглови имоти”, обясни столичният кмет.

Наложени са ограничения във височината в различните зони на София и се работи върху актуализацията на Общия устройствен план.