Начало на регистрациите за местния вот на 27 октомври. Партиите и коалициите имат време до 11 септември да заявят участието си на изборите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Йорданка Фандъкова обяви решението си да се кандидатира за четвърти мандат за кмет на София, ако броим и този, който тя довърши след като Бойко Борисов стана премиер.

Снимка: btvnovinite.bg

Мая Манолова обяви, че до часове ще реши влиза ли също в кметската надпревара за столицата или остава на поста си омбудсман. 

Снимка: btvnovinite.bg

При инспекция на строежа на третия лъч метрото, кметът Йорданка Фандъкова заяви готовност да остане на поста. „Взех своето решение - кандидатирам се за нов мандат за кмет на нашия град...”, каза тя.   

Снимка: Ладислав Цветков

Фандъкова заяви, че ще работи с нов екип, но не уточни кого не иска в листата си за съветници. Вероятно оттам ще отпадне Андрей Иванов, който от години не е шеф на СОС, заради скандал с имоти.

Фандъкова иска нови специалисти. „Имаме нужда от нова енергия. Ще разчитам на хора, които досега работиха честно почтено”, подчерта тя.

Сегашният кмет призна за грешки, от които се е учила. И коментира ремонтите в столицата. „Очаквам от днес до месец октомври да се отрича всичко, което сме направили. Бъркала съм и в преценки и за хора..., бъркала съм и в преценки за ситуации, но за 10 години с тези темпове на работа, няма как да сме застраховане от грешки”, заяви Йорданка Фандъкова. 

До броени часове ще стане ясно и решението на Мая Манолова. Най-вероятно ще я издигне инициативен комитет, в който по информация на bTV, са поканени протестиращи майки на деца с увреждания.  

Снимка: Ладислав Цветков

„Ако се кандидатирам, ще подам оставка като омбудсман, законът не ме задължава, но мисля, че честното и достойно поведение е да подам оставка и да вляза в това състезание”, категорична беше Манолова.

Регистрациите за вота наесен започнаха днес. 

ГЕРБ спазиха традицията и внесоха първи документи. Този път без Цветан Цветанов, който  вече е редови член, след скандала „Апартаментгейт”.

„Ние не сме спирали да работим, независимо за кой от колегите става въпрос”, отбеляза  Цветомир Паунов, административен секретар на ГЕРБ.

А от Демократична България не искат коалиции с партиите от управлението. „Аз съм дошъл, за да победим, въпросът е дали е на първи или втори тур”, каза арх. Борислав Игнатов, кандидат за кмет на София. 

Дотук освен десният кандидат и Фандъкова, заявка за изборите са направили и от „Спаси София” в лицето на Борис Бонев.