Усещането, че в България има политически сили, които са в твърде интимна връзка с турското правителство, не е добро за хигиената на българската демокрация. Това каза по време на дебат в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на „Да, България” и кандидат за депутат Христо Иванов.

Поводът за коментара му беше агитацията на турски министър за партия у нас по-малко от 20 дни преди предсрочните парламентарни избори. Посланикът на Анкара - Сюлейман Гьокче, беше извикан в Министерството на външните работи за това, че министърът на труда и социалните грижи на Турция - Мехмет Мюеззиноглу, е агитирал за ДОСТ на среща с български изселници в южната ни съседка.

Христо Иванов призова лидера на ДОСТ Лютви Местан „да намери начин да се позиционира” по темата. „Очакваме разграничението на Местан от това, което идва от Анкара насам”, изтъкна Иванов.

Дани Каназирева от „Нова република” определи случилото се като вмешателство в българската политика. Според нея някои партии ще го  използват с политически цели.

Ген. Михо Михов от „АБВ – Движение 21”осъди поведението на Турция и го определи като неприемливо и недопустимо.”Прави чест, че дипломатическият демарш беше своевременен”, отбеляза той.

„Радвам се, че външното ни министерство намери куража да отговори на тази интервенция”, отбеляза и Христо Иванов. „България  се постави в сервилна позиция спрямо Турция. Свободата, която усещат турските държавници да се месят в нашите вътрешни дела, не е без връзка с това сервилничене, което наблюдавахме от Бойко Борисов”, допълни лидерът на „Да, България”. Той беше категоричен, че не можем да си позволяваме повече сервилничене с Реджеп Тайип Ердоган.

„Ако Европа мине на две и повече скорости, това ще се отрази безкрайно лошо на българската сигурност и на българския авторитет. Европейски сили за отбрана едва ли ще бъдат изградени, а  НАТО ще бъде накърнено от разпадането или преминаването на много скорости”, прогнозира от своя страна ген. Михов.

Участниците в дебата по bTV коментираха и темата за реформите в МВР и правосъдието.

Според Христо Иванов най-сетне трябва да пристъпим към реформа на прокуратурата по препоръките на европейските експерти. „Неконтролируемостта на главния прокурор трябва да бъде прекратена. В следващия парламент трябва да изберем такъв Висш съдебен съвет, който да изчисти „гнилите ябълки от съдебната власт”, защото гнилостните процеси стигат много далеч, подчерта той.

„В дъното на всяка система стои корупцията, краде се много, близо 10 милиарда годишно е политическата корупция”, коментира Дани Каназирева. Затова от „Нова република” поставят на първо място въвеждането на т. нар. румънски модел, а именно създаване на дирекция за борба срещу корупцията към прокуратурата, както и въвеждането на заместник-главен прокурор за борба с корупцията.

На това обаче репликира Христо Иванов. „Ако Цацаров ще определя кой ще бъде следващият зам.-главен прокурор по корупцията, рискуваме да получим инструмент на Цацаров, а не за борбата с корупцията”, отбеляза той.

Каназирева каза още, че бизнесът у нас е задушен и притиснат от партийните централи.

„Обществените поръчки се раздават от партийните централи, бизнесът няма достъп”, подчерта тя.