Днес в „Булгаргаз“ ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени - считано от 27 април 2022 г. За това съобщиха от Министерството на енергетиката.

От там допълват, че българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

"След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна", се казва в съобщението.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация.

Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, посочват още от енергийното министерство.

Утре се очаква изявление на министъра на енергетиката Александър Николов.

Няма риск за енергийната сигурност на страната.

Това каза специално за bTV говорителят на правителството Лена Бориславова. Тя допълни, че премиерът и вицепремиерът са уведомени. По думите й сме били подготвени за подобен сценарий от месеци.

Топлофикациите не могат да продължат да работят без руските доставки, но те би трябвало да имат запаси от битум, заяви за bTV Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. 

По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента, каза експертът.

"Би трябвало, тъй като това се очакваше, България да е взела съответните мерки, най-малко да имаме готов договор за междусистемна свързаност с турската газова система, защото от там можем да получим най-бързо доставки на природен газ. И другото - суапови сделки през Ревитуса от от Гърция, макар и малки количества. На България реално погледнато сега й трябват около 1 - 1,5 милиарда най-много кубически метра газ на година. Вече в остатъка от тази година остават много по-малко. До края на тази година – може би половината", допълни Иван Хиновски.