Руските доставки на газ по тръбопровода „Ямал – Европа“ са били спрени. Това съобщиха частната полска телевизия „Полсат нюз“ и порталът „onet.pl“, цитирани от Ройтерс. „Газпром“ не потвърждава информациите, че доставките на руски газ за Полша вече са спрени, каза говорителят на холдинга Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС.  

Концернът обаче подчерта, че „Полша вече е задължена да плаща за газовите доставки според новия ред за плащания“. 

Полската енергийна компания, която купува газ от „Газпром“ съобщи, че е била уведомена от компанията, че газовите доставки ще бъдат спрени на 27 април в 9 ч. българско време.

Физическите газови потоци по тръбопровода "Ямал-Европа" от Беларус за Полша за били 0 киловатчаса към 17:00 часа българско време днес, което е спад спрямо 52 634 785 киловатчаса в ранните часове на днешния ден. Това се посочва в данните от Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи, отбелязва Ройтерс.

В полското министерство на климата се е събрал кризисен щаб, информира "onet.pl"

Полша нееднократно обяви, че няма да приеме руското искане за плащане в рубли на газа, който купува от "Газпром", припомня Ройтерс.

По-рано днес Полша обяви списък с 50 руски олигарси и компании, включително и "Газпром", които ще са обект на санкции по силата на приет този месец закон, който позволява замразяване на активите им. Законът е отделен и не е част от съвместните санкции, наложени на Москва от страните от ЕС.