За държавите, които не ползват руски газ, е лесно да кажат, че могат и без него, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след заседанието на европейските външни министри в Люксембург.

Той отбеляза, че се подготвят нови санкции срещу Русия и нищо не е изключено. По неговите думи налагането на ембарго над вноса на руски петрол и газ се обсъжда, но днес решение не е било прието. Според него е по-вероятно първо да бъде ограничен или спрян вносът на петрол, защото е на четири пъти по-голяма стойност и е по-лесно заменим.

Дори утре да спрем да внасяме газ, това няма да попречи на очакваното в следващите дни и седмици нападение на руските войски. Мерките, които обсъждаме, са средносрочни, поясни Борел. Той посочи, че изходът за ЕС е във възобновяемата енергия.

Готови сме да продължим военната подкрепа за Украйна, трябва да помогнем, допълни Борел. Той поясни, че всички държави от ЕС участват във въоръжаването на Украйна, защото решенията за отпускането досега на 1,5 милиарда евро военна помощ за Киев се приемат с единодушие.

Борел каза, че министрите днес са обсъдили дезинформацията и руската пропаганда за войната, например разпространяването на твърдения, че наложените срещу Москва санкции са причина за нарастването на цените и очаквания недостиг на храни.

Той поясни, че руските сили обстрелват украинските ниви, взривяват хамбари с жито и не позволяват на кораби да напускат украинските пристанища, за да изнасят зърно.

Върховният представител обобщи, че войната в Украйна досега се заключава в две думи - ужас и провал. По неговите думи ужасът е в следите от руското нахлуване в чуждата страна, а провалът се вижда в неспособността на руските сили да превземат Киев. Той заяви, че ударът по гарата в Краматорск миналата седмица дори не е военно действие, а чисто престъпление.