27-те държави членки на Евросъюза заедно да покрият разходите покрай приема на бежанци от Украйна, а не всяка държава да се справя сама.  Това е изразената от България позиция на Европейския съвет във Версай.

Преди 2 седмици Европа се събуди различна, категорични са лидерите.

Решенията им:

До два месеца ще има поетапен план как точно през 2027 г. година ще е напълно независима от руските нефт и газ.

Съюзът ще увеличи значително разходите за обща отбрана.

А откъде ще дойдат парите за покриване на щетите за държавите членки от войната в Украйна – ще трябва да изчакаме още 2 седмици и ще се направи нов опит за отговор – този път в Брюксел.

Украйна няма дата за присъединяване заради съпротива от някои държави членки. Но има заявен ангажимент.

„Искаме да кажем на нашите украински приятели, че са очаквани като пълноправни членове в ЕС и се ангажираме незабавно, за да засилим връзките с украинския народ и  за да подкрепим избора, който те правят“, заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

България е подкрепила категорично включването на Грузия и Молдова в списъка на кандидатите, стана ясно след срещата.

Всички в Европа искат енергийна независимост. Едни ще могат да я постигнат по-бързо от други, но общата цел е до 5 години.

„До средата на май Комисията ще предложи конкретни алтернативи на руските газ и нефт за 2027 г. Тогава Комисията ще предложи и мерки за оптимизиране на пазара на електроенергия, за да може да издържи на зеления преход“, обясни Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

27-те държави членки в ЕС трябва заедно да покрият разходите покрай приема на бежанци от Украйна. Парите могат да се вземат от неизползвани кохезионни фондове, е позицията на България.

„Тези пари, за които в момента говоря за бежанците, те ще бъдат от остатъчни средства от всички други програми. С други думи, на ниво ЕС това няма да някакъв нов заем, който ще се вкара. Сумите, които се говореха за начало са от рода на 10 милиарда за Европа. Така че, не са малък, не е малка сума, всичко зависи и от броя на бежанците, които ще влязат. Но, това че България пое лидерството в тази посока, беше отчетено добре от всичко европейски лидери“, обясни премиерът Кирил Петков.

Част от азерския газ, който България иска да купува, минава през Турция. Очаква се темата да е акцент в срещата на българския премиер Петков утре с турския президент Ердоган в Анталия.