България не може да подкрепи санкции срещу Русия за газ и петрол. Това заяви премиерът Кирил Петков. Темата е водеща у нас, в Европа и в Съединените щати.

Днес в парламента министър-председателят заяви, че се работи по това България да има алтернативи, ако Русия спре кранчето на синьото гориво. Правителството търси максимална диверсификация на газовите доставки. По принцип София е "за" санкциите срещу Москва, но те биха били с непосилен ефект върху държавата ни, казва властта.

България подкрепя санкциите срещу Русия, но не може да си позволи да остане без доставки на газ и петрол. Според Кирил Петков Европа е на път да се откаже от този ход. 

Засега ЕС няма да налага санкции на Русия по линия на износа на газ и петрол, тъй като България и други страни членки не могат на този етап да подкрепят такова решение, заяви премиерът Кирил Петков в парламента. 

Попитан как ще коментира позицията на Кирил Петков, който защити тезата, че санкции срещу Русия не трябва да включват петрола и газа, Радев каза: „Ако искаме да си унищожим икономиката и това да направим, прав е премиерът“.

Още следващата седмица Кирил Петков ще инспектира газовата ни връзка с Гърция, която би ни дала независимост от руския газ.

Според шефа на "Булгартрансгаз" алтернативи за доставки на синьо гориво има. 

„При Кулата-Седирокастро имаме осигурен технически капацитет за физически пренос на природен газ в размер на 6,5 млн. куб. метра на ден. Имаме и техническа свързаност с газопреносната мрежа на Румъния, откъдето също имаме достатъчен капацитет да внесем природен газ и не трябва да изключваме Турция като потенциална дестинация", каза Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

"Има възможности този риск да се управлява, но това пък би включило други рискове във връзка с намаляване на износа на електричество, което не е добре за европейския пазар, така че предпочитаме да не се стига дотам. 

„България е живяла в такава ситуация - 2009 г. си спомняте, че при доста по студена зима 20 дни останахме без газ. Тогава България се оправи, въпреки че нямаше алтернатива, а сега има повече възможности”, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Експерти прогнозорат спад на потреблението, ако цените продължат да растат.