Не е работа на министри да дават оценки на службите, особено когато те са извън техния ресор. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти относно поисканата от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев оставка на началника на НСО във връзка с тържествата на Шипка на 3 март, когато премиерът Кирил Петков беше замерян със снежни топки.

"Няма пробив в сигурността, има пробив в здравия разум. Не им е работа на НСО да рият снега пред премиера, а да го предупредят за възможните рискове, това и направиха. Работата на министрите е да се борят с кризите. Надявам се, че тази атака към службите не е опит за тяхното политизиране. Разбира се, че няма да искам оставки", каза държавният глава. 

Надявам се, че тази атака към службите за сигурност не е опит за тяхното политизиране, посочи Радев. Разбира се, че няма да искам оставки, заяви държавният глава.

По въпроса за „Възраждане“ и подадената информация за Костадинов в Украйна Радев напомни, че не случайно ръководителите на службите са на мандатна длъжност. 

„Нали не си представяте, че всяка новодошла власт трябва да си подменя службите за сигурност. Ако това се случва, означава тези служби да работят за властта, а не за държавата, особено за корупция. Не искам да си мисля, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват чувствителна информация, касаеща корупцията да стане достояние на президента”. 

Снимка: БГНЕС

По отношение на бежанската криза президентът каза, че проблемите са тежки, изключително дълбоки и не са измерват само с оповестяване, укрития, запаси, йодни таблетки и т.н. 

„Самият проблем е в липсата на единна национална система за управление при кризи, в готовността на планове и модели за действие в самата подготовка на пунктовете, на самите хора, които трябва да управляват тези кризи. Това е система, занемарена от десетилетия. Ние на 10-ия ден от бежанската вълна правим щаб, когато се стреля по АЕЦ, ние се сещаме за укрития. Затова аз очаквам от ресорните министри, институции, законодатели енергични мерки, за създаване на единна система за управление на кризи", отбеляза Румен Радев.

Попитан как ще коментира позицията на премиера Кирил Петков, който защити тезата, че санкции срещу Русия не трябва да включват петрола и газа, Радев каза: 

„Ако искаме да си унищожим икономиката и това да направим, прав е премиерът.