Европа планира да намали зависимостта си от руски газ с повече от 60 процента до края на годината. Планът е особено важен и за България.

Спиране на енергийните доставки от Русия е крайно болезнена тема в Брюксел и разединява 27-те. Както каза и шефът на европейската дипломация Жозеп Борел преди часове: Когато средната зависимост на страните-членки от руски газ е над 40 процента, няма как незабавно да се намери заместител. Ако не спиране - то поне намаляване с 2/3, и ако не незабавно - то поне да края на годината, това е предложението на Комисията днес.

Брюксел представи стратегията си часове след като Русия за първи път открито заплаши да спре доставките на газ за Европа по газопровода "Северен поток 1". 

Налагат се задължителни количества газови запаси за следващата зима. Поне 90 процента от хранилищата трябва са пълни до края на септември.

Брюксел настоява и за рязко увеличаване на възобновяемия енергиен капацитет. 27-те трябва спешно да предложат земни и морски терени за разполагане на възобновяеми източници.

„Вместо да продължаваме да внасяме руски газ и да финансираме руските олигарси, възобновяемата енергия позволява да създадем работни места тук. С този план искаме да спрем зависимостта от руския газ и да засилим енергийната си автономия“, заяви Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК.

Слънчевата енергия трябва да покрие една четвърт от консумацията на електричество до края на годината, смята Брюксел. 

Планът предвижда рязко увеличаване на производството на биоенергия от селскостопанската промишленост. 

Брюксел потвърждава възможността за регулиране на цените при изключителни обстоятелства и за предоставяне на краткосрочна подкрепа на предприятията, засегнати от високите цени на енергията.