Няма риск за енергийната сигурност на страната. Това каза за bTV говорителят на правителството Лена Бориславова във връзка със съобщението, че "Газпром" спира доставките на природен газ за България.

Бориславова допълни, че премиерът и вицепремиерът са уведомени. По думите й сме били подготвени за подобен сценарий от месеци.

Тя коментира и посещението на българската делегация в Украйна. Там ще бъдат обсъдени както конкретните нужди на страната, така и други належащи въпроси, обясни за bTV Лена Бориславова.

Тя каза, че отсъствието на БСП от делегацията не би следвало да е пречка за оказване на помощ на Украйна.

Посещението на българската делегация в Украйна е по инициатива на президента Володимир Зеленски, заяви говорителят на кабинета.

„Те поддържат връзка, чуват се почти всяка седмица. С изграждане на тази комуникация министър Кулеба каза, че много ще се радва се види с българския премиер заради помощта, която сме им оказали“, допълни Лена Бориславова.

Тема на посещението ще е както нужната на Украйна помощ, така и други актуални въпроси - като присъединяването на страната към Европейския съюз.

„Ние, като страна, подкрепяме разширяването на ЕС, но трябва много ясно да се видят стъпките. Това ще координираме допълнително. Общата картина е, че колкото повече членки имаме, толкова по-добре за целия Европейски съюз. Също така в Украйна още има български граждани. Освен това ще повдигнем темата и за евакуацията на българския кораб в Черноморск“, каза още Лена Бориславова.

Българската страна ще се срещне с президента Зеленски. Поискали сме среща и с украинския министър на транспорта. Бориславова заяви още, че не е обезпокоена от факта, че в делегацията няма да има представител на един от коалиционните партньори. 

„БСП изразиха убеденост, че е подходящо да свикаме коалиционен съвет след като мине визитата“, обясни Лена Бориславова.

Делегацията ще се състои от около 15 души - включително и охрана от страна на НСО. Украинската страна също е поела ангажимент да осигури безопасността на делегацията. От съображения за сигурност - Бориславова не поясни точният маршрут, нито колко ще продължи престоят.