Утре към Киев тръгва българската делегация на управляващата коалиция, начело с Кирил Петков. Има вероятност тя да мине по маршрута - от София през Полша и оттам вече в Украйна през Лвов до Киев.

Заради руските атаки е изключително рисково политиците ни да пътуват с влак от Полша към украинската столица.  

Такова мнение изразиха разузнавачи от резерва и бивши дипломати пред bTV. Как се подготвя подобна визита?

Безопасността на Кирил Петков и останалите в делегацията е изцяло работа на украинската страна. Тя трябва да осигури безопасен коридор за придвижването им по таен маршрут, казва бившият разузнавач Горан Симеонов.

„Евентуално нападение, макар и случайно, на международна делегация, ето това вече съвсем ще промени облика на военните действия“, заяви полк о.з. Горан Симеонов, председател на асоциацията на разузнавачите от запаса.

Експертът не изключва премиерът и сподвижниците му да се срещнат с официални лица извън Киев. И предупреждава, че заради пътя на въоръжението, което Украйна получава, нашата делегация трябва да пътува по друг маршрут.

„Не би трябвало маршрутът на делегацията да съвпадне с маршрутите на доставка на оръжието. Нашата помощ не е решаваща, решението за нея има изцяло вътрешнополитически характер“.

Според Румен Кънчев, професора по международна сигурност, българските представители по всяка вероятност ще се срещнат с президента, премиера и председателя на парламента на Украйна.

„И аз мисля, че централният въпрос, който украинското държавно ръководство ще дискутира с нас, е подкрепа за ускореното членство на украинската държава в Европейския съюз“, заяви проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика.

Участието на членове на коалицията в делегацията говори, че не само министър-председателят ще е отговорен за поетите ангажименти пред Киев, анализират експертите. Възможно е в рамките на политическите совалки да бъде засегната и темата за правата на българското малцинство в Украйна.