Темата за военната помощ за Украйна влиза в залата на Народното събрание за обсъждане едва след връщането на българската делегация, която трябва да замине за Киев в следващите часове. Това стана ясно след няколкочасов коалиционен съвет на партньорите в управлението.

В делегацията ще има представители на три от четирите партии в управлението. Пред коалиционните партньори от БСП потвърдиха, че няма да изпратят свой член до Киев. Те коментираха също, че идеята за военна помощ остава невъзможна.

Последният член на делегацията също стана известен. Това ще бъде Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Така проблемът се отлага във времето и до 4 май партньорите ще имат възможност да уточнят своите позиции.

След коалиционния съвет стана ясно също, че премиерът Кирил Петков е този, който е дал идеята за българска делегация до Киев.

Как се стигна до тук?

Темата за отпускане на военна помощ за Украйна раздели коалиционните партньори още в началото на военния конфликт Москва – Киев.

В управляващата коалиция „Демократична България“ настоява страната ни предостави военна помощ на Украйна. По-късно от „Има такъв народ“ също се присъединиха към това искане. Така, заедно с гласовете на ГЕРБ и ДПС (които също подкрепят изпращането на военна помощ – б.р.) идеята ще събере достатъчно подкрепа в Народното събрание.

От „Продължаваме промяната“ също подкрепят България да се включи в изпращането на военна помощ.

В същото време от БСП се обявиха твърдо против идеята. Те заплашиха, че ще напуснат управляващата коалиция, което на практика би означавало разпад на правителството.

В очакване на единна позиция на коалиционния съвет по темата, премиерът Кирил Петков обяви в социалните мрежи дарителска кампания за подпомагане финансово на Киев, за да може да закупи нужните боеприпаси. Появи се и недоумение защо в поста на премиера първо сметката за дарения беше една, а после – друга. Все още няма официален коментар от правителството за разминаването.

Междувременно в „Туитър“ украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на Кирил Петков за инициираната кампания и показаната солидарност с украинския народ.