На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и Българската армия. Водещите Жени Марчева и Златимир Йочев проследиха заедно със зрителите на живо официалните церемонии и традиционния водосвет на бойните знамена и знамената светини, както и официалния преглед на войсковите части и техника, който се завръща по улиците на София след прекъсването от 2019 г. насам.

Журналистът Румен Скрински e водещ на изнесеното студио на площад „Княз Александър Батенберг“ в София.

Военни, политици и историци разказват за празника и традициите, напомнят за героите и обсъждат с водещите съвременните военни предизвикателства.

Заедно с репортерите и кореспондентите на bTV в страната зрителите се запознаха с подготовката, живота и делата на българските военни в мирно време.

Проследете с нас Деня на храбростта и празника на Българската армия! Последната информация е най-горе:

06.05.2023 12:28:04

Зрелищни маневри в небето от въздушните ни асове

По традиция кулминацията на военния парад в София по случай 6 май бе въздушното шоу от бойните самолети на Българската армия. Точно в 10:58 часа изтребителите прелетяха над множеството на парада.

Точно в 10:31 часа от Летище Пловдив излетяха три изтребителя МиГ-29 и се присъединиха към парада в София. Подготовката на авиационната техника за днешния парад започна отпреди месец.

06.05.2023 12:15:24

Реакциите на децата на военния парад в София

06.05.2023 11:33:13

Военната техника на парада в София

Военната техника на парада в София - колесна и верижна. Започва техниката на Специалните сили, Военна полиция, Сухопътни войски, Военновъздушни сили и Командна и логистична поддръжка.

 

06.05.2023 11:28:55

Стоян Петков: Не пазим територия, а родина

„Докато можем да поддържаме МиГ-29 изправен, е добре той да стои във въздуха. Дано скоро да дойде новият боен самолет. Въпросът е да няма дупка. Ние не пазим територия, а родина.“ Това коментира пред bTV подполковник Стоян Петков - летец-пилот I Клас.

„На парада в София има самолети, вертолети и бойна техника, която всеки ден участва в трите мисии на военновъздушните сили", посочи той.

 

06.05.2023 11:13:57

Как църковните ритуали навлизат в тези на Българската армия?

“Още от първите години на създаване на Българската армия църквата е ръка за ръка с нея в създаването на онези дух и ценности, които ще водят армията през цялото ѝ битие. Църковните ритуали навлизат много сериозно в официалните ритуали на армията, а водосветът на знамената е един от знаковите ритуали.

Църковните ритуали пък имат своите заемки от народната традиция“. Това коментира пред bTV доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния военноисторически музей.

06.05.2023 10:59:14

Военният парад в София в снимки

Военният парад в София по случай Деня на храбростта и на Българската армия в снимки. Кадрите засне мултимедийният репортер на bTV Ладислав Цветков:

06.05.2023 10:52:13

Проблемите на Българската армия - пари, техника и хора

Проблемите на Българската армия са пари, техника и хора. Спомням си времето до 2004 г. беше 2,9 от БВП. След това започна да намалява не по видна на военните министри, каза пред bTV Ангел Найденов, бивш министър на отбраната.

Той подчерта, че преди 4-5 години страната ни беше преди Сърбия, Хърватия, на Балканите тя отстъпваше само на Турция, Гърция и на Румъния.

„Министрите на отбраната не определят бюджета за отбраната. Те действат винаги в рамка, определена от Народното събрание. Имаше един период на намаляване на бюджета от края на Студената война и влизането в НАТО“, каза Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната.

06.05.2023 10:51:47

Президентът Румен Радев на военния парад в София

"На светлия християнски празник Гергьовден след три години прекъсване отново на площада са построени представителните роти на българската Армия. В Европа бушува война. Безпрецедентна по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези опасни времена след години на неграмотни и користни експерименти с въоръжените сили".

Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на тържествения парад по случай 145-ата годишнина на Българската армия.

06.05.2023 10:38:08

Военни хеликоптери излетяха от Летище Враждебна

Военни хеликоптери излетяха от Летище Враждебна за парада в центъра на София:

06.05.2023 10:33:32

Ген. Николай Русев: Ако МиГ-29 спрат да летят ще загубим способности

„Ако МиГ-29 спрат да летят това означава, че ние ще загубим способности и подготвени хора“, каза пред bTV командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" ген. Николай Русев.

Според него е задължително миговете да продължат да летят и да пазят небето ни, докато не получим новите изтребители F-16.

06.05.2023 10:26:13

Адекватно заплащане на военнослужещите

"Убеден съм, че държавата ще се стабилизира, бюджетът ще бъде адекватен, а политическото и военното ръководство на министерството ще имат възможност да направят необходимото за адекватно заплащане на военнослужещите“, коментира пред bTV ген. Явор Матеев.

06.05.2023 10:12:33

Български летци на F-16

Седем български пилоти се обучават в САЩ да пилотират новите самолети F-16. Капитан Методи Иванов е в групата български пилоти, които са в САЩ за усвояване на F-16. По тази програма се обучават и американските пилоти.

06.05.2023 10:07:45

Войникът трябва да вярва в три неща – в мисията, в командира и в оръжието си

„Аз съм това, което съм направил през годините. Нито за миг не съжалявам, че съм преминал по моя път. Днес е празник, нека отдадем дължимото на момчета и момичетата в униформи, които са се посветили да служат на държавата, а държавата сме ние. Те са там, защото ние сме ги изпратили и искаме, когато имам нужда, те да бъдат до нас и да защитават нашата идентичност, нашата свобода“.

Това коментира пред bTV ген. Константин Попов – бивш командир на Военно-въздушните ни сили и бивш началник на отбраната.

„Войникът трябва да вярва в поне три неща – в мисията, в командира и в оръжието си“, посочи той.

06.05.2023 10:07:28

Мисия "Боен плувец"

"Тихина" е най-елитното формирование на Военноморските сили на Република България и е без аналог в Българската армия. Какво е бъдеш „боен плувец“?

"Обичаме предизвикателствата и за нас е чест да служим в поделение като това. „Тихина“ е една легенда, която с името си показва какви момчета са излезли от тук", разказа той.

06.05.2023 09:57:58

Ген. Тодор Дочев: Формулата за развитие на младите офицери е учене през целия живот

„Формулата за развитие на младите офицери не е само във военната академия. Тя започва още във военните училища и в националния военен университет.

Тя е учене през целия живот, а от друга страна се стремим да даваме високо качество на образованието на оперативно, стратегическо ниво във военната академия с ползването на наш и чуждестранен опит", коментира пред bTV ген. майор Тодор Дочев, началник на военната академия „Георги Раковски“.

06.05.2023 09:56:39

Ген. майор Деян Дешков: Да ръководиш парад, е неописуемо

„Чувството да ръководиш подобен парад, е неописуемо. Парадът е най-мащабния ритуал, който Българската армия има. Да ръководиш такъв риутал, е върхът в кариерата, който може да постигне един офицер”.

Това коментира пред bTV ген. майор Деян Дешков е командир на сухопътните войски от 10 декември миналата година. Участвал е в три мисии - в Ирак и две в Афганистан. Започва от командир на рота и стига до командир на бригада.

06.05.2023 09:51:03

Военният парад в София

Военният парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия на живо:

06.05.2023 09:47:04

Ракетните комплекси C-300 и МиГ-29 в студиото на bTV

Остава малко до началото на парада, на който ще бъде представена военна техника на Българската армия. В нея все още преобладава съветското въоръжение. Сега ще ви покажем две от машините, които ще можете да видите на днешния парад и с които Българската армия е оборудвана от края на ХХ век.

06.05.2023 09:44:23

Зам.-министър на отбраната: Модернизацията в армията е много бавен процес

„Модернизацията е необходима в Българската армия, но е много бавен процес. Процесите по придобиване и оборудване на техника за въоръжените ни сили минава през много етапи“, каза пред bTV зам. министърът на отбраната Катерина Граматикова.

Според нея основната причина за състоянието на армията ни е системното ѝ недофинансиране. „През последните 30 години Българската армия е оставена с това, с което е разполагала“, категорична е Граматикова.

06.05.2023 09:33:14

Да спасиш живота на стотици бедстващи

Истории, в които армията помага на обществото. Среща с пилота от 24-та авиационна база „Крумово“ майор Марин Тасков. Той е участвал в десетки спасителни акции, спасил е живота на стотици бедстващи хора и продължава да изпълнява мисията си.

06.05.2023 09:22:04

Изпитанията са много, но армията е на своя пост

“Военнослужещите са хора с кауза. Родолюбието, честта, вярата в бъдещето на държавата са основните двигатели, които ни дават сили да вървим напред. Намираме се пред много изпитания, но българската армия е на своя пост.

Намираме се в трансформационен процес, но процесите вървят така, както трябва – хората са мотивирани и ще продължат да изпълняват задълженията си“. Това коментира ексклузивно пред bTV Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

06.05.2023 09:18:43

Димитър Стоянов: Самолетите МиГ-29 ще продължават да летят

"Това няма да е последният полет на самолетите МиГ-29. Обществените поръчки, които пуснахме за ремонта на двигателите са за 16 млн. лв. Трябва да се включи договор, а после и доставка на ремонтираните двигатели", каза пред bTV военният министър Димитър Стоянов.

Той обясни, че има уверение, че първите самолети F-16 ще пристигнат у нас в началото на 2025 г.

06.05.2023 09:16:04

Военен парад по въздух

В очакване на парада в София: Вижте част от техниката военната техника на бул. „Цар Освободител“:

На Летище Враждебна се очаква по-късно да излетят хеликоптерите за парада:

От Летище Пловдив ще излетят самолетите Миг-29 към парада в София:

От летището в Долна Митрополия ще излетят учебните самолети „Пилатус“ към парада в София:

06.05.2023 08:54:18

Армията в помощ на хората

Армията в помощ на хората. Как военните помагат на цивилното население в мирно време? Среща с летците от 16-а авиобаза, които помагат при медицински евакуации по въздух, а бяха и много активни и при оказването на помощ на пострадалите при земетресенията в Турция.

06.05.2023 08:53:02

Българските воини сътворяват чудеса от героизъм със силата на бойните маршове

Според специалисти духът на Българската армия се подържа от два символа – музика и знаме. Общоизвестен факт е, че в петте войни след Освобождението няма пленено българско знаме.

А с бойните маршове на уста българските воини удивяват света и сътворяват чудеса от героизъм. Кои са най-известните маршове на българската армия?

06.05.2023 08:35:03

Мисия "Военен лекар": За избора да бъдеш в помощ на ближния

Първият випуск "военни лекари" ще завърши през октомври 2023 г. в Медицинския университет във Варна. Пред bTV за обучението си разказват двама от бъдещите лекари на първия випуск.

„Има специални физически изисквания за военен лекар. Както всеки един военен и ние имаме изпити – при приема и по време на обучението. По важни са психическите усилия. При нас е много важно да си устойчив“, разказа Веселин Николов, бъдещ лекар.

„Имаме възможност да работим в болница с мащабите на ВМА, където се докосваме до специалисти, които са в международен план много добри“, добави Антония Гамашева, бъдещ лекар.

06.05.2023 08:30:09

Чудотворната икона в манастир в Хаджидимово

Манастирът "Свети Георги Победоносец" в град Хаджидимово, Гоцеделчевско, е известен с чудотворната икона на светеца, която оцелява два пъти от пожар. Според преданията мнозина са намерили своето изцеление в този манастир. Мястото е магично и разказва за чудеса. 

Много са чудните истории, които свидетелстват за нейната сила, като тази за 17-годшен младеж, който губи зрението си при катастрофа. Посещавайки манастира и молейки се пред иконата, отново връща зрението си.

06.05.2023 08:18:29

101 чевермета въртят в Златоград за Гергьовден

В Златоград започва празникът на чевермето и традиционните местни ястия. Събитието привлича стотици гости - даже от съседна Гърция.

101 чевермета днес ще бъдат приготвени за гостите на града. Очаква се да пристигнат и музикантите от "101 каба гайди". 

06.05.2023 08:15:47

Честит празник на именниците: На Гергьовден с известни българи

Навсякъде името Георги е признато като белег за храброст и победа. Днес имен ден празнуват климатологът проф. Георги Рачев и доц. Георги Бърдаров.

„Св. Георги може би е най-младият светия в цялото братство. Той се ползва с почитта и уважението не само на Западната църква, но и на Източното православие. Има поне 23 мюсюлмански храма, които почитат св. Георги. Аз съм кръстен на дядо ми“, каза проф. Георги Рачев.

„Аз също съм кръстен на дядо ми. Има и един разказ, който съм написал за него. Храбростта е във всеки един ден да живеем честно и достойно. Те времената винаги са били сложни. Храбростта в глобален аспект е да защитим достойно името на България. Страната ни има много предимства и достойнства, които си заслужава да бъдат изтъквани“, каза доц. Георги Бърдаров.

06.05.2023 08:00:32

Национален събор на овцевъдите

Свети Георги е почитан и като празник на овчарите и стадата. Овцевъди и козевъди са се настанали удобно на поляните край Петропавловския манастир между Лясковец и Арбанаси.

Причината е Националният събор на овцевъдите. Стотиците гости, които го посещават, ще станат свидетели и тази година на атрактивни фермерски състезания.

06.05.2023 07:58:48

Как 6 май става празник на Българската армия?

06.05.2023 07:45:32

След 3-годишно прекъсване Българската армия отново с парад

След 3-годишно прекъсване Българската армия ще има отново парад. В очакване сме представителните роти на Българската армия да се построят за парада, както и бойните единици на техниката по земя и въздух.

Последният парад беше през 2019 г. Заради пандемията от COVID-19, три години вместо парад, Армията ни честваше своя празник с демонстрации на способностите на въоръжените ни сили. Тази година парадът се завръща в центъра на София, където освен официалните лица, ще могат да присъстват и граждани. Tехниката се очаква да пристигне по бул. "Цариградско шосе" и ще се върне по него, предаде репортерът на bTV Румен Скрински.

Затова центърът на София е затворен от 1 ч. тази нощ за престой и паркиране на превозни средства до приключване на мероприятието. Гражданите, които искат да наблюдават парада, трябва да имат предвид, че заради мерките за сигурност са затворени и близките булеварди и улици около площад "Александър I".

06.05.2023 07:41:28

Променя се организацията на движението в София

Променя се организацията на движението в София заради тържествата по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. На места в центъра на столицата се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства.

06.05.2023 07:32:42

Отбелязваме празника на Българската армия

На 6 май отбелязваме Деня на св. Георги Победоносец - един от най-популярните светци в християнството и мъченик за Христовата вяра. Празникът е почитан в цяла България, а името Георги носят повече от 145 000 души. 

На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо и техните производни.

Празникът на воина св. Георги се отбелязва като Ден на храбростта и Българската армия.