С водосвет на бойните знамена и знамената светини в София започна честването на Деня на храбростта и празника на българската армия. Тази година се отбелязват 145 г. от създаването на Българската армия. Преди ритуала президентът Румен Радев поздрави по случай празника гвардейците, курсантите, войниците, матросите, парашутистите от представителните блокове.

Водосветът се отслужва от Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В ритуала участват знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и представителните блокове на Въоръжените сили с бойните си знамена. Президентът прие строя на представителните блокове, в които участват над 800 военнослужещи.

При изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Във военния парад, който започна с прелитането на военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник, участваха бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, службата „Военна полиция" и Командването за логистична поддръжка.