„Самочувствието, с което посрещаме празника е повдигнато в резултата на това, което сме направили през последната година", заяви пред bTV министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Той честити празника на Българската армия.

"Българската армия беше там, където трябваше да бъде – в помощ на пострадалите от наводненията в Карловско, защита на границата, мисиите по медицинска евакуация, донорски ситуации. В същото време Българската армия продължава да участва в операции на ЕС и НАТО. Ние сме много добре приети от нашите съюзници и от партньорите. Българските военнослужещи са се доказали като можещи и знаещи", каза Стоянов.

„Ръководството на МО не чака, ние сме започнали процеса на модернизация. Очаквам до края на 2023 г. да бъдат сключени три договора – два със сухопътните ни войски и един за въздушните ни войски", добави военният министър.

Той подчерта, че договори за под 100 млн. лв. ще бъдат сключени по отношение на военноморските сили.

„Ние работим усърдно в тази посока. Нараства броят на незаетите длъжности и това е причината за оценката, която беше дадена за последния доклад. Процесът на модернизация е много забавен. 30 години Българската армия беше подценявана. Бюджетът, който е отделен за Българската армия е 1,8 от БВП. Това е малко над 3,4 млрд. лв.“, добави Стоянов.

Военният министър обясни, че има уверение, че първите самолети F-16 ще пристигнат у нас в началото на 2025 г. "Това няма да е последният полет на самолетите МиГ-29. Обществените поръчки, които пуснахме за ремонта на двигателите са за 16 млн. Трябва да се включи договор, а после и доставка на ремонтираните двигатели", каза Стоянов.