Армията в помощ на хората. Как военните помагат на цивилното население в мирно време? Среща с летците от 16-а авиобаза, които помагат при медицински евакуации по въздух, а бяха и много активни и при оказването на помощ на пострадалите при земетресенията в Турция.

Те са отдадени на мисията да спасяват хора по въздух.

„Ние сме в помощ на обществото – аз знам, че всяка една секунда, всяка една минута от моя полет е посветена на това. Знам, че някой някъде се нуждае от моята помощ и съм готов да я предоставя“, казва капитан Николай Георгиев.

Готови са помогнат където и когато трябва.

„Поне два-три човешки живота бяха спасени с нашето участие“, допълва подполковник Пламен Дончев, зам.-командир по летателна подготовка.

Екипажите от 16-а авиобаза помагат на малки пациенти, родилки в критично състояние, както и при донорски ситуации.

„Има доста емоция. Напрежението е малко повече, когато животът на някого зависи не от теб, а от времето, техниката, понеже там няма как да влияем“, казва Пламен Дончев.

През февруари на борда на „Спартан“ беше 6-годишно дете. От Бургас до София военните го транспортираха спешно до болница „Пирогов“.

„Дете, което имаше нужда от нашата помощ, беше получило усложнение при заболяване. Всичко се четеше в очите на майката, аз няма да я забравя никога. Още тогава имахме вътрешно убеждение, че това дете, въпреки много тежкото му състояние, ще бъде добре“, разказва Николай Георгиев.

Самият капитан Георгиев е баща на 5-годишно момченце.

„Всеки път, виждайки собственото ми дете, чувствам топлина. Приятно усещане, че съм помогнал на някой друг родител, помагайки да спаси неговото дете“, казва капитан Георгиев.

Екипажът на „Спартан“ помогна по въздух да бъдат транспортирани две родилки в тежко състояние. В пилотската кабина тогава беше ст. лейтенант Калоян Атанасов.

„Първата родилка, на която помогнах, беше в началото на януари. Слава богу, доколкото знам, жената вече е добре. Другата жена беше навръх Великден. Винаги споделям вкъщи, защото това са силно емоционални моменти за мен“, разказва ст. лейтенант Атанасов.

Много скоро военният пилот ще бъде родител.

„Мога да се поставя на тяхно място и точно затова се опитваме да сме максимално прецизни и професионалисти, когато правим такъв тип мисии“, допълва той.

България подаде ръка и на съседката си Турция след опустошителните земетресения.

„Ние бяха първата държава, която помогна на Турция в много тежък момент. На третия ден пак изпълнявахме мисия до Турция и тогава си личеше в очите на хората, че реално са разбрали какви са последствията“, разказва капитан Николай Калайджиев.

Тонове хуманитарна помощ, спасители и доброволци бяха транспортирани именно от екипажите на 16-а авиобаза.

За пилотите военната авиация е сбъдната мечта, а парадът на 6 май е един от най-напрегнатите и отговорни дни, но и личен празник в семействата на летците.