„Модернизацията е необходима в Българската армия, но е много бавен процес. Процесите по придобиване и оборудване на техника за въоръжените ни сили минава през много етапи“, каза пред bTV зам. министърът на отбраната Катерина Граматикова.

Според нея основната причина за състоянието на армията ни е системното ѝ недофинансиране. „През последните 30 години Българската армия е оставена с това, с което е разполагала“, категорична е Граматикова.

В рамките на министерството има създадени около пет съвета, през които минават всички проекти, за да се осигури прозрачност, добави тя.

Съветската ни техника да се даде на Украйна

Тя определи предложението България да даде старата си военна техника на Украйна и в замяна да получи нова, като “красива политическа опаковка“.

„Народното събрание гласува конкретна помощ и тя беше предоставена. През този период, в който ние сме в Министерството на отбраната само една възможност имаше да се предостави техника от сухопътни войски на Украйна и в замяна да се получи стара техника от Германия, която е свалена от въоръжение преди 15 години“, каза тя.