Манастирът "Свети Георги Победоносец" в град Хаджидимово, Гоцеделчевско, е известен с чудотворната икона на светеца, която оцелява два пъти от пожар. Според преданията мнозина са намерили своето изцеление в този манастир.

Мястото е магично и разказва за чудеса. Посещава се и от християни, и от мюсюлмани. Всички те са водени от вярата за чудотворната икона на св. Георги Победоносец.

Много са чудните истории, които свидетелстват за нейната сила, като тази за 17-годшен младеж, който губи зрението си при катастрофа. Посещавайки манастира и молейки се пред иконата, отново връща зрението си.

Малко момиченце пък, родено нямо, проговаря след посещението на манастира. Много бездетни двойки отправят горещи молби в манастира и се сдобиват с така желаните рожби.

Хаджидимовският манастир – красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места, в което молитвите биват чути, болните -излекувани, а чудесата се случват на всички, които вярват в тях. 

„Свидетелка съм на един човек, който не е християнин, как разказа за дете как се ражда с увреждане на едната ръка. Не е могло да я движи. Идват тук и преспиват, слагат бебето на земята и на сутринта, когато стават, го разповиват и то протяга и двете ръчички. От тогава идва да благодари на свети Георги, на света Богородица и се моли от цялата си душа и сърце“, разказва Венета, която е клисар в манастира.

Чудотворната икона на свети Георги има своя невероятна история, която засилва още повече вярата на хората в способността и да лекува и да върши чудеса.

„Има различни случаи. Например, иконата оцелява при големия пожар преди 40 години, когато цялата църква изгаря. Тогава голяма част от нея е била от дърво – покривът, колоните. Само стените са били от камък. В този пожар изгаря целият иконостас, всички икони, самият покрив рухва. Единствено иконата на свети Георги оцелява“, разказва игуменът на манастира отец Теофил.

От тогава до днес хиляди хора идват в манастира и отправят горещи молби пред нея, а след време се връщат, за да благодарят.

На хълма над Хаджидимово днес се разнася празничен камбанен звън, а стотици вярващи прииждат, за да почетат свети Георги и да се помолят за здраве и благоденствие.