България ще бъде една от 8-те държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър. 

Темата е основна на срещата между премиера Бойко Борисов, комисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел и ръководителя на главна дирекция „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола.

Суперкомпютърът ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България, обяви премиерът Бойко Борисов.

„Благодаря, че Европа и ЕС се замислиха, че в следващите месеци технологичната революция ще бъде огромна. Ще вложим милиони евро заедно с ЕК. Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда”, каза още премиерът.

Министър-председателят приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите.

Освен в България центровете за европейски суперкомпютри, ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания. В момента най-бързият компютър на стария континент е 10 пъти по-бавен от най-бързия в света.

В новия програмен период са предвидени допълнителни средства за развитие на високоскоростни изчислителни машини, това се използва в редица сфери на науката и специално във фармацията и клиничните изпитвания.

Инициативата е давана като добър пример за сътрудничество между страните в ЕС, който стимулира иновациите и засилва конкурентоспособността.

Мария Габриел уточни, че за България проектът е на стойност 18 млн. евро, от които 12 млн. лв. дава България, а 6 млн. са от ЕК. До 2020 трябва да действа.

„Общата инвестиция за суперкомпютъра е 1 млрд. евро. от тях 486 млн. евро са от Европейската комисия, а останалите са от държавите-членки и частните партньори“, обясни Габриел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!