Европа инвестира 1 милиард евро в нов суперкомпютър.

България е част от проекта – наши учени разработват компютърен модел на човешкия мозък, който помага за намирането на лечение на редица болести.

Пресъздаването на връзките и реакциите в човешкия мозък, вместо от протеин – в силиций, е изключително сложна задача, но ще даде отговор за генезиса на много заболявания, като депресия, Алцхаймер, Паркинсон.

„Имаме 86 млрд. неврона в мозъка с няколко хиляди милиарда връзки между тях. Това е изключително голяма изчислителна сложност. Ние използваме тези алгоритми, за да предадем стойност на електрическите процеси в мозъка и това го правим в България”, обяснява д-р Кристина Капанова.

Суперкомпютрите биха съкратили разработването на прототип в автомобилната индустрия, например, от 60 на 24 месеца, скъсяват сроковете за тестване на лекарства.

„Европейската индустрия използва една трета от ресурсите на суперкомпютрите в света, но приносът ѝ е едва 5% . Сега най-бързият компютър в Европа е 13-и в света.

Заради риска от технологично изоставане спрямо САЩ и Азия Брюксел финансира половината от новия суперкомпютър. Останалите разходи ще си поделят 15-те държави от проекта.

Вижте още във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!