В Македония започнаха тържествата за 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия. Честванията започват с тържествен молебен в църквата „Света София” в Охрид.

Емблематичният храм е построен по времето на цар Борис I, седалище на Българската патриаршия, а през 1018 г. и катедрала на Охридската епархия. После храмът бил превръщан в джамия и склад, за да бъде възстановен през Втората световна война. Днес църквата е обединяващ символ между Македония и България.

В нея ще започне тържественият молебен по повод хилядолетния празник на Охридската архиепископия. Трябва да пристигне и премиерът на Македония – Зоран Заев, както и архиепископ Стефан, който ще отслужи молебена.

Светият синод на Българската православна църква не изпрати делегация въпреки поканата. На 14 май Светият синод реши с 8 на 5 гласа да не изпраща български духовници за честването в Охрид. Българската православна църква ще отбележи празника  на 10 юни с литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Една тясна уличка дели дома на 85-годишния Илия Боев от църквата „Света София” в Охрид. Посреща ни с радост, когато разбира, че сме българи. Обича България и казва, че сме един народ. Показва ни и български медал, с който се гордее. „1000 години Охридска архиепископия – голямо щастие за нас, за нашия народ, но защо не идват българските владици”, пита Илия. 

Подготовката за празника в храма започна още от ранни зори. В нея се включи и отец Кирил. Той и духовниците от Бигорския манастир бяха първите, които подкрепиха Договора за добросъседство между България и Македония. Ето защо не разбира отсъствието на българските духовници.

„Поканата беше да дойдат да празнуваме заедно като гости, а не да идват да решаваме някои църковни или политически решения. Все пак за нас е радост, че по улиците сега има българи, които искат да споделят с нас празника”, заяви отец Кирил. 

Дариан Сотировски, директор на Комисията по вероизповедания в Скопие, е един от хората, подготвил официалната покана към църквата-майка. „Македонската православна църква е автокефална църква. Тя е една от равноправните църкви. Защо политиката се намесва в православието”, пита Сотировски. 

Пред църквата срещаме и журналиста Любчо Нешков, един организаторите на протестите у нас срещу решението на Светия Синод на Българската православна църква. „Аз имам чувството, че тя в момента руши и се опитва да събори това, което направиха двете правителства, двамата премиери, за последната една година. В крайна сметка всеки носи отговорност за своите дела, но това не е добра страница”, категоричен е той.

Снимка: btvnovinite.bg


През целия ден десетки българи, дошли специално за празника, влизаха в „Света София”, за да се помолят. Тържествата продължават и утре, когато в 10 ч. българско време ще бъде отслужена тържествена литургия.