Как България може да инвестира повече пари в образование, без това да увеличи бюджетния дефицит и от къде ще дойдат средствата? Отговорите на тези въпроси дава нова европейска инициатива, в която страната ни се включи. Тя носи името "Образованието е инвестиция". Стартира я гръцка мрежа за реформи през август миналата година. Оттогава се събират подписи от всички страни-членки на Евросъюза.

Целта е до 6 август тази година да се съберат 1 милион подписа, чрез които да се промени политиката на Евросъюза в областта на образованието.

В столичното 32-о училище учениците са малко над 2000. Бюджетът не стига. Затова се разчита на пари от еропейски програми. Така е ремонтиран единият от етажите на училището, оборудвани са кабинетите, а учителите периодично посещават свои колеги в други държави за обмен на опит.

У нас за тази година за образование са отделени около 3.8% от Брутния вътрешен продукт. За сравнение, страните от Еврозоната отделят средно по 5 на сто на година за последните 5 години.

За да могат държавите да инвестират повече, стартира европейската инициатива "Образованието е инвестиция". Целта е всяка страна да може да влага толкова средства, колкото средно влагат в Еврозоната. За България това означава с около 800 милиона лева повече.

Предвижда се средствата да дойдат от преразпределение на бюджетите от европейските рамки за подпомагане, от Европейската централна банка и от специално разработени заеми.
Получаването им няма да се отразява на дефицита на съответната страна.

За да бъде успешна инициативата, до 6- август всички страни-членки на ЕС трябва да съберат 1 милион подписа. До момента България е събрала 25 000. До изтичането на срока се очаква броят им да надхвърли 30 000.

20 от общо 28 страни-членки са намалили средставата си за образование в кризата. Орязване с до 5 % са направили страни като Франция, Испания, България, а с над 5 % - Гърция, Италия, Португалия..

Дали европейската инициатива ще завърши с успех и ще принуди ЕК да направи законодателни промени, ще стане ясно през ноември.