С висока активност и опашки от избиратели протичат изборите за парламент и правителство в Каталуния.

До 19 ч. са дали своя вот 70% от имащите право на глас 5,5 млн. гласоподаватели.

Новото мнозинство трябва да избере дали автономната област ще се стреми към независима република или към единството на държавата.

Най-големи шансове до този момент има блокът на борците за независимост, но съвсем малко след него са партиите, които се наричат по-малката сестра на народната партия, т.е. десницата, която поддържа монархията и единството на Испания.

Вотът продължава през целия ден на приливи и отливи.

Най-много хора гласуват между 17 ч. и 20 ч., защото днес е работен ден. Поради това и избирателите получават извинителни бележки.

Снимка: Reuters

Очакванията на избирателите са да се върне спокойната обстановка и бизнес климатът. След началото на политическата криза, от октомври до момента над 3000 фирми напуснаха Каталуния.

Прогнозните загуби за икономиката от това, че се гласува през седмицата, са 230 милиона евро.

Очаква се по-голямата част от гласувалите да дадат преднина на партиите, които се борят за независимост. Лидерите на въпросните партии в момента са в ареста, Пучдемон е в Брюксел и едва ли ще се върне, защото ще бъде арестуван.

Тези партии обаче едва ли ще имат абсолютно мнозинство, защото и десницата е много силна.

Прогнозата е, че много трудно ще се сформира управляващо мнозинство, което да застане начело на автономната област.

Снимка: Reuters

Според коментарите в медиите колкото по-неясна остава ситуацията, толкова повече се усложнява икономическата обстановка. Безработицата в момента е над 12% в Каталуния. С 0,4% са спаднали инвестициите.

Как се стигна до тук?

Два месеца бяха необходими, за да се разгърнат тези процеси на територията на Испания.

В началото на септември каталунският парламент решава да насрочи референдум за независимост. Конституционният съд на Испания го обявява за невалиден.

Две седмици по-късно испанската полиция конфискува близо 10 милиона бюлетини за референдума и арестува 14 каталунски политици в опит да провали плановете за гласуването.

На 1 октомври каталунците все пак гласуват на референдума, въпреки че полицията атакува избирателни секции. Резултатът – при 43% участвали във вота, 90 на сто искат независимост.

На 10 октомври каталунският премиер Карлес Пучдемон заявява, че областта има правото да обяви независимост, но отлага обявяването й.

На 27 октомври в отговор Мадрид налага пряко управление над Каталуния и насрочва нови регионални избори.