Втори тур на президентските избори се провежда днес в Република Северна Македония (РСМ). Гласуването съвпада с парламентарния вот в страната. До 17 часа активността е 31%, като за да се признае вотът, трябва да е над 40 на 100. Това каза специалният ни пратеник в Скопие Иван Георгиев. 

На балотажа в президентската надпревара се явяват досегашният държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), и Гордана Силяновска-Давкова, издигната от ВМРО-ДПМНЕ.

На първия тур Силяновска-Давкова събра почти два пъти повече гласове от Пендаровски при избирателна активност от 50%.

Една от големите въпросителни на днешния вот в президентските избори е дали избирателната активност ще бъде над 40%, каквото е законовото условие, за да има избор на президент, напомня БТА.

За парламентарните избори са регистрирани 17 партии и коалиции. Право на глас имат над 1,8 млн. граждани на страната.

Снимка: БГНЕС

Избирателната система е пропорционална, като Северна Македония е разделена на шест изборни района, всеки от тях излъчва по 20 депутати.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, чиято партия според социологическите проучвания би получила най-голям брой гласове на вота, посочи като желан коалиционен партньор коалицията на албанските опозиционни партии „Заслужава си“. От коалицията също заявиха, че ще участват в бъдещото правителство на страната.

Буяр Османи, който беше издигнат от коалицията около Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) за президент на първия тур, заяви, че в следващия парламент на Северна Македония ДСИ ще има 20 депутати и ще e фактор за осигуряване на мнозинство. 

Междувременно от Европейската комисия (ЕК) напомниха на РСМ, че има ангажимент да включи в своята Конституция и българите като държавотворен народ. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Северна Македония се ангажира да промени конституцията си и ние вярваме, че всички политически сили ще се фокусират върху пътя на страната към ЕС”, обяви вчера говорителят на ЕК Ана Писонеро.

Вижте какво коментираха политическият анализатор Георги Харизанов и журналистът Веселин Стойнев във видеото.