Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор, каквото е желанието на синдикатите. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в „Защо, г-н министър“.

Снимка: bTV

„По данни на министерството около 50-60% от приходите на лечебните заведения отиват за възнаграждения. Само 28% от 181 лечебни заведения са достигнали доходите за целия персонал – и медицински, и немедицински“, допълни здравният министър. 

Тя е категорична, че спрямо нея не е упражняван никакъв лобистки натиск във връзка с проекта за частната детска болница „Мама и аз“.

„Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше точно тази, която е входирана на 6 март към министъра на здравеопазването с всички необходими съгласувателни становища по процес, започнал 2022 г. Законовият срок, за да се вземе решение от страна на Министерския съвет беше два месеца. Имахме две опции – да откажем, след което следва съдебна процедура, на която сме били подложени вече няколко пъти от същия инвеститор. Другата беше да предложим на Министерски съвет да одобри проекта“, каза д-р Кондева.

По думите ѝ решението да бъде оттеглено създаването на лечебното заведение е правилно.

„Това, което се случи беше обществена реакция. Тя беше изключително силна и създаваща предпоставки за размисъл защо е необходимо всичко това. Лично за мен това беше правилната стъпка – аз да оттегля своето искане. Самата аз не очаквах толкова силна обществена реакция, но го свързвам с разочарованието, че нямаме национална детска болница, от липсата на доверие и от много натрупан негатизивъм. Не се притеснявам от проверката, винаги съм смятала, че проверките са хубаво нещо и дават различен поглед. Проверяващите ще имат възможността да проследят целия процес – от заявяването на желанието на инвеститора до последния момент на внасянето. Мисля, че съм в състояние да устоявам на различните интереси. Винаги съм търсила баланс и диалог“, коментира здравният министър.

Имаме ли достатъчно педиатри?

„Към 31 декември 2022 г. имаме 1996 педиатъра в цялата страна. В София имаме 13 лечебни заведения, в които се осъществява специализирана педиатрична помощ. Не знам дали имаме достатъчно лекари, но мисля, че ще се справим с този въпрос. Има споразумение, подписано с Европейската инвестиционна банка, която ще ни консултира безвъзмездно по отношение на кадрова обезпеченост, структура, апаратурни оборудване. Избран е белгийски консорциум, който ще изпълни тези ангажименти“, посочи д-р Кондева.

Недостигът на медицински сестри

„Имаме недостиг и той все повече се задълбочава. Тенденцията е от години, професията явно е непривлекателна за младите. Април стартира един проект за насърчаване на специализациите в здравеопазването и в области, в които има дефицит. Обсъждаме с министъра на образованието да работим в посока програмата за обучението на медицинските сестри да се оптимизира, така че да стане възможно по-кратко изпълнението ѝ“, заяви министърът на здравеопазването.

Сърдечните операции на деца в Националната кардиологична болница

„Има проблем с медицинските сестри по различни причини, но родителите на пациентите са информирани, поддържат постоянна връзка с тях и се полага постоянно неотложна медицинска помощ. Само през април са приети 48 деца, направени са 7 операции и 14 интервенции по спешност“, посочи д-р Галя Кондева.

По думите ѝ тя е получила уверение от болницата, че се търси решение и здравето на никое дете няма да бъде поставено в риск. 

Здравният министър коментира уволнението на директора на инвестиционната компания за националната детска болница.