„За определен период е спряна хирургичната активност, защото недостигът на медицински сестри е критичен. Трябва да има достатъчен брой специалисти, които да обгрижват децата с оперирани сърца. Осем сестри липсват в отделението по детска реанимация, за да може да се осъществи нормален обем на работа. В момента една сестра трябва да даде седем или осем допълнителни извънредни дежурства, които са по 12 часа. Това са 100 часа повече. С допълнителните техни 11 дежурства това се оказва невъзможно за тези жени“ - това каза в предаването „Тази сутрин“ проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

По думите на проф. Кънева в определени периоди една сестра остава на работа 24 часа в цялото отделение. Тя обясни, че спирането на операциите за определен период е временно решение заради проблема с недостига на медицински сестри, който продължава от 2017 г. 

„Има и друг проблем – ние няма откъде да вземем специалисти по здравни грижи, които да дойдат от друга болница, да влязат и да работят директно. От 2017 г. сме информирали Народното събрание, комисията по здравеопазването, Министерството на здравеопазването, медиите“, допълни проф. Анна Кънева. 

По думите ѝ има създадена програма за обучение на медицински сестри в детско интензивни грижи. Всяка година се обучават от две до четири сестри, но те не се задържат, тъй като семействата им не им позволяват, обясни тя.

„Бих искала да призова всяка медицинска сестра, която има желание, да дойде, да се запознае. Тя ще бъде добре обучена, добре заплатена, за да може да се свършва работата“, заяви проф. Кънева.

Нели Йорданова е майка на дете, което чака за операция вече месец. Трябвало е това да се случи на 17 април, но от болницата са им казали, че операциите са спрени. По думите ѝ спирането не е временно и може да превърне в постоянно. 

„Синът ми е роден с доста сложна сърдечна малформация, постъпи в болницата 4 часа след раждането. Трябваше до 24 часа да му се извърши животоспасяваща операция, след това имаше още една. На 1,4 г. му се направи радикалната корекция, след която се възстановяваше. Преди две години влязохме по спешност и се случиха усложнения, които налагат настоящата операция, състоянието му е доста сериозно“, разказа Нели Йорданова.

По думите ѝ децата са поставени в огромен риск, тъй като Националната кардиологична болница е единственото място в България, в което се спасяват детските сърца.

„Всяка година в България се раждат 500 деца, които са с вродено сърдечно заболяване и всяко едно четвърто от тях ще загине, ако не се предприемат спешни оперативни действия през първата година от живота му. Те ще загинат не защото няма как да им се помогне, защото няма къде и кой. Това е изключително страшно“, каза още Нели Йорданова.

Катя Трифонова и синът ѝ чакат една година за сърдечна операция. Операцията е отлагана заради липсата на медицински сестри в реанимационния блок. Докато чака, семейството преминава през кошмар.

„Това да стоиш и да чакаш да звънне телефонът, при положение че детето ти се влошава и започва да боледува непрекъснато – пневмонии и пневмонии. Може да ме разбере само една майка, която преминава през това. Цялото семейство спира да съществува, автоматично се ограничават контактите на всеки член от семейството, защото ти не знаеш в кой момент можеш да заразиш детето си с вирус и когато най-накрая ти звъннат от Националната кардиологична болница ти да не си в състояние да го заведеш веднага. Синът ми го спряхме от училище в началото на декември. Това беше изключителен стрес и за детето, което е 15-годишно, както и за всички нас“, разказа Катя Трифонова.

В крайна сметка преди месец сърдечната операция е извършена, а синът на Катя се възстановява добре. Тя благодари на д-р Лазаров, на целия екип на детската кардиологична клиника и на Господ. 

„Тук е моментът да изкажа благодарността си към всички медицински сестри, които полагаха денонощно грижи както за моето дете, така и за останалите деца. Това са жени, които на цената на своето здраве компенсират липсата на кадри. Бях изумена от героизма на всички тези жени, които 24 часа бяха неотлъчно до децата ни – нощем, когато знам, че е допустимо сестрите да почиват във всяко друго отделение, те не почиваха. Въпреки това, никоя от тях не даде вид да се разбере през какво преминава. Те непрекъснато обгрижваха децата, личеше си умората им, бяха видимо изтощени и отчаяни“, разказа Катя Трифонова.

Тя се надява да бъдат предприети реални мерки, за да може всички деца да получат своята важна сърдечна операция. По думите ѝ ако в едно звено нещата не вървят, отговорно за това е ръководството.