25% средно увеличение на заплатите в здравния сектор искат синдикатите. Според работодателите това създава риск от фалит на болници. Страните не успяват да се разберат и да подпишат нов колективен трудов договор, а срокът на стария изтече.

Ето и един пример какви нови минимални основни заплати се искат в университетските болници и многопрофилните с над 51% държавно участие:

  • Лекар с една специалност – 2730 лева;
  • Старша сестра – 2015 лв.

Законът задължава болниците да плащат заплати не по-малки от тези в колективния договор, но само 51 лечебни заведения от общо 181 държавни и общински са постигнали нивата в стария договор. А с новия се искат още по-високи.

Галя Петрова е медицинска сестра в болница в Монтана. Лечебното заведение е постигнало заплатите от последния колективен трудов договор, но Галя иска увеличение.

„Смятам, че тези пари, които синдикатите предлагат, би трябвало да бъдат осъществени и е добро дошло за медицинския персонал“, казва тя.

„Трудно изпълними са, особено за държавните и общинските болници, тъй като тези предложения не са обосновани на база някакви конкретни анализи“, смята административният директор на болницата в Монтана Владимир Минчев.

Болниците посочват, че увеличението в цената на клиничните пътеки и процедури е между 8-10%. А исканият от синдикатите ръст на заплатите е с между 25-30%.

„Приходите са недостатъчни, не са гарантирани през цялата година и когато ти отидеш и се обвържеш с такива непостижими ангажименти, ти водиш към фалит дружеството“, казва председателят на Сдружението на общинските болници Неделчо Тотев.

Лечебните заведения искат работна група да анализира състоянието на всички, които не са постигнали заплатите от стария договор, и след това да се договарят нови. Синдикатите не са склонни на големи отстъпки.

 

 

„Няма как да доведем лекар за по-малко от 2700 лв., колкото искаме ние, как да се случи? Сестрите ще предпочетат да бъдат продавач-консултанти. Къде отива нашето здравеопазване“, пита Валери Апостолов от КТ „Подкрепа“.

В отговор до bTV от Министерството на задравеопазването съобщават, че към март само 28% от държавните и общински болници са достигнали старите нива на заплати.

„Болниците имат оперативна самостоятелност, в която попада и въпросът със заплащането на труда, а посочените данни са ясен показател за това дали болниците могат да гарантират увеличение на минималните основни възнаграждения“, допълват от ведомството.

 

 

От юни влизат в сила санкции за болниците, които плащат по-малко от записаното в действащия колективен трудов договор. Действащ обаче засега няма, последният изтече през април.