Спасителна акция в Черно море край бреговете на Румъния. Трима моряци са в неизвестност, след като кораб потъна при удар с друг плавателен съд.

Инцидентът най-вероятно е предизвикан от търговски кораб, който е пътувал от Одеса за Варна с товар от метални тръби.

В момента той се намира на пристанището в морската ни столица, където се извършват всички необходими проверки.

„Корабът тази сутрин беше проверен. Беше установено, че има конструктивни нарушения по носовата част на кораба. По всяка вероятност във връзка с инцидента“, обясни капитан Валентин Енчев, директор на Дирекция "Морска администрация - Варна".

Инцидентът е станал на 26 морски мили от село Сфънту Георге, окръг Тулча, съобщава Румънската служба за корабоплаване. Според цитирания източник на борда на плавателния съд е имало 11 души.

Сигналът за потъването на кораба Mohammad Z е получен около 4 часа сутринта. Била е поискана подкрепа от "Гранична полиция", която е изпратила на мястото на инцидента два кораба на Министерството на вътрешните работи.

Сигнал е подаден и до два търговски плавателни съда, намиращи се наблизо, за да се включат в операцията по издирване и спасяване на човешки животи.

„Причината за потъването на кораба не е известна до момента и ще бъде извършено разследване, за да се установят причините и обстоятелствата, при които е станало корабокрушението“, посочва още Румънската служба за корабоплаване.