Чист късмет било, че Сашко от Перник е намерен за по-малко от час в района на Лозенския манастир. Това разказа за bTV мъжът, който успя да го открие и върне при баща му Александър Цветанов.

Припомняме, че сигнал на телефон 112 подава бащата на момчето. За минути на мястото се събират екипи на Столична община, на жандармерията и на полицията. Всички тръгват да го търсят.  

Минути след изчезването на момчето Дейвид Бегов научава за стартиралата акция по неговото издирване. В този момент той е на разходка със семейството си в района.

„За секунди си представих, не дай боже, че това може да е моето дете. Не мислих нищо. Бях по чехли и къси гащи“, разказва Дейвид Бегов.

Той познава добре района, в който Сашко се е изгубил – теренът е стръмен и труднодостъпен. Дотам той достига с високопроходим джип. На 2-3 километра от мястото на изчезване открива детето.

„Доста нагоре се беше отдалечил. Беше стигнало почти до билото. Спрях отдалече, лека-полека се доближих. Видях го, че е притеснен. Казах му, че сме от добрите, че ще му помогнем и ще го върнем при баща му. Дадох му ябълка и вода. Успокои се и стана по-весел. Разпитвах го, докато пътувахме надолу, дали обича джипове“, разказва още мъжът.

Снимка: bTV

Дейвид е категоричен, че не се чувства герой, но е щастлив, че е успял да помогне.

„За броени минути е било да го изпуснем – аз бях хванал по друг път. Въобще нямаше да предположа, че е стигнал толкова далеч. Ако беше 50 метра по-напред – нямаше да го видя. Чист късмет е имало детето“, обяснява още Дейвид.

Снимка: bTV

Сигналът за изчезването на Сашко е подаден в 17:45 часа на телефон 112. Благодарение на бързата реакция на всички органи на реда той е намерен за по-малко от час.

Снимка: bTV

„Качихме бащата на Сашко – Александър Цветанов, в наш автомобил и заедно с още двама колеги тръгнахме към място, където детето се е изгубило. Той ни каза, че заедно са се разхождали, но когато са стигнали до колата си, Сашко тръгнал по права линия към гората. Всичко е станало за секунди“, разказа в предаването „Тази неделя“ Красимир Димитров от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към СО.