Сашко от Перник, който през 2022 г. се изгуби за девет дни в гората, беше издирван отново от полиция и жандармерия. За щастие, момчето бе намерено за по-малко от час.

Сашко от Перник беше открит
Снимка: Кристина Налбантова

Сигнал е получен в 17:45 часа от бащата на Сашко, че при разходка в гората между БЧК Лозен и Лозенски манастир детето се е загубило. В 18:40 часа Сашко е намерен на около 2-3 км над Лозен в гората, посока Пасарел.

Полиция и жандармерия, както и екипи на Аварийна помощ към Столична община, са извикани на място и са участвали в издирването на детето. Пристигнали са и доброволци.

На 11 ноември 2022 г. тогава 12-годишният Александър изчезна от погледа на баща си. След 9 дни издирване момчето беше намерено в труднодостъпната местност „Червена могила“ до Радомир.

Добрата новина беше чакана от цяла България. Съдбата му трогна хиляди българи, които не спряха да го търсят.

И досега Александър не може да обясни какво точно е преживял, тъй като детето е с аутизъм. Експертите са категорични – 12-годишният Сашко от Перник не е бил отвлечен, а се е изгубил. Той е успял да оцелее съвсем сам.

Детето изчезна в района на Профилакториума в Перник. По случая започна разследване, за да се разбере дали действително Сашко е оцелял сам, или е бил отвлечен.

Четири месеца по-късно бащата на момчето - Александър Цветанов, е повикан в полицията в Перник, за да се запознае със заключението на разследващите. Става ясно, че се е хранил с шипки, ябълки и трева. Успявал е да си намери и вода. 

„Мнението на експерта е, че детето е било през цялото време в гората. Имаше даже изследвания на крачетата, тъй като те бяха гъбясали в обувките. И там се беше установило, че никой не го е събувал. Никога не са му били изсушавани крачетата и именно това състояние на краката отговаря на тези 8 дни, в които постоянно си е бил в обувките“, разказа бащата Александър Цветанов.

"Понякога си мисля и се питам как въобще е могъл да издържи толкова време в гората, но очевидно възможностите на моя син са по-големи. Аз съм щастлив, че той е такъв и че може толкова много неща“, каза тогава бащата на 12-годишния Александър.